Luk

Luk
Luk

Luk

B 106 Forslag til folketingsbeslutning om offentlige indkøb af miljøvenlige køretøjer.

Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: 2. behandlet/Forkastet
Efter 1. behandling henvist til miljø- og planlægningsudvalget.

Beslutningsforslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til at udforme administrative bestemmelser, der indebærer, at alle offentlige institutioner fremover kun indkøber motorkøretøjer, som overholder de seneste amerikanske krav til udstødningens indhold af skadelige stoffer.

Således skal alle motorkøretøjer under 3 tons, som leveres efter den 1. oktober 1987, overholde de seneste amerikanske krav til benzindrevne personbiler og det seneste partikelkrav til dieseldrevne biler. De tungere motorkøretøjer, herunder busser leveret efter den 1. april 1988 skal overholde samme partikelkrav og de seneste californiske krav til kulilte, kulbrinter og kvælstofoxider.

Kravene skal også gælde for selvejende institutioner, hvis drift for mere end 50 pct.s vedkommende dækkes af det offentlige, og for køretøjer, som udelukkende betjener offentlige institutioner, selv om køretøjerne er privatejede.«

Beslutningsforslaget er en ajourført genfremsættelse af et i folketingsåret 1985-86 fremsat forslag. Se Folketingsårbogen 1985-86, side 407. I bemærkningerne til forslaget er angivet følgende begrundelse for dets fremsættelse:

»Det har siden vist sig, at EF stadig lægger store hindringer i vejen for, at bilerne gøres mere miljøvenlige. Forslagsstillerne anser det derfor for naturligt, at de offentlige danske myndigheder, som råder over en betydelig bilpark, selv går i spidsen og anvender den mest miljøvenlige teknik, som er på markedet.«

Beslutningsforslaget forkastet, idet 57 (S, SF og VS) stemte for, mens 70 (KF, V, RV, CD, FP og KrF) stemte imod.
Partiernes ordførere
Mogens Camre (S), Lis Aaltonen (KF), Ole Maisted (V), Anne Grete Holmsgaard (SF), Dagmar Kirstine Mørk Jensen (RV), Addi Andersen (CD), Jens Kristian Steffensen (KrF), Hans Damgaard Nielsen (FP) og Steen Tinning (VS)