Luk

Luk
Luk

Luk

B 148 Forslag til folketingsbeslutning om forbud mod at afskedige gravide kvinder og kvinder og mænd på barselorlov m.v.

Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Efter 1. behandling henvist til arbejdsmarkedsudvalget.

Folketingsbeslutningen har følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til inden 1. februar 1988 at fremsætte lovforslag, der sikrer tryghed i ansættelsen for gravide kvinder og kvinder og mænd på barselorlov efter følgende retningslinier:

1. I lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v. vendes bevisbyrden. Reglen skal udformes således, at arbejdsgiveren skal betale en godtgørelse, såfremt en lønmodtager afskediges under graviditet, barsel eller adoption, medmindre arbejdsgiveren kan godtgøre, at afskedigelsen ikke er begrundet i graviditet, barsel eller adoption.

2. Godtgørelsesordningen i ligebehandlingslovens §§ 8 og 9, stk. 1, udformes svarende til § 4 i lov om beskyttelse mod afskedigelse på grund af foreningsforhold, og der indføres en mulighed for påbud om genansættelse.

3. Muligheden for at etablere en frivillig forsikringsordning for arbejdsgivere til dækning af de økonomiske tab, der er forbundet med medarbejdernes fravær som følge af graviditet eller barselorlov, undersøges.«

Under udvalgsbehandlingen stillede S, SF, RV og VS en række ændringsforslag, idet forslaget oprindelig gik ud på forbud mod afskedigelse samt etablering af et lovgrundlag for en frivillig forsikringsordning.

Beslutningsforslaget vedtaget med 71 stemmer (S, SF, RV og VS) mod 62 (KF, V, CD, FP og KRF).
Partiernes ordførere
Helle Degn (S), Knud Erik Kirkegaard (KF), Elsebeth Kock-Petersen (V), Carsten Andersen (SF), Dagmar Kirstine Mørk Jensen (RV) og Pia Kjærsgaard (FP)