Luk

Luk
Luk

Luk

B 99 Forslag til folketingsbeslutning om produktion og eksport af krigsmateriel.

Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Beh sammen med B 80.

Efter 1. behandling henvist til retsudvalget.

Folketingsbeslutningen har følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til at fremsætte forslag til revision af lov om kontrol med tilvirkning af krigsmateriel m.m., jf. lovbekendtgørelse nr. 626 af 15. september 1986. Revisionen skal ske efter følgende retningslinjer:

1. Definitionen af, hvad der forstås ved krigsmateriel, gøres tidssvarende, således at krigsmateriel bringes til at omfatte ikke blot våben i egentlig forstand, men også komponenter.

2. Krigsmateriel kan kun eksporteres til lande, om hvilke der ingen anledning er til at antage, at de vil anvende våbnene i strid med FN-pagten eller til intern undertrykkelse.

3. Regeringen afgiver hvert år til det udenrigspolitiske nævn en beretning om omfanget og arten af tilladelser til tilvirkning af krigsmateriel.

4. Der indføres ret til at nægte at medvirke til udvikling og produktion af krigsmateriel m.v. uden fortabelse af retten til arbejdsløshedsdagpenge eller sociale ydelser.«

Folketingsbeslutningen fik sin endelige udformning efter vedtagelse ved 2. (sidste) behandling af en række ændringsforslag. Et af disse medførte, at nr. 2, som oprindelig indeholdt forbud mod eksport af krigsmateriel til andre end de nordiske lande og NATO-landene, i stedet blev formuleret som ovenfor citeret.

I øvrigt henledes opmærksomheden på B 172, forslag til folketingsbeslutning om dansk våbeneksport (af VS).

Beslutningsforslaget vedtaget med 112 stemmer (S, KF, V, SF, RV, CD og KRF) mod 4 (FP); 3 (VS) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Jimmy Stahr (S), Helge Adam Møller (KF), Birthe Rønn Hornbech (V), Jørgen Lenger (SF), Arne Stinus (RV), Birgith Mogensen (CD), Inger Stilling Pedersen (KrF), Kristen Poulsgaard (FP) og Keld Albrechtsen (VS)