Luk

Luk
Luk

Luk

L 179 Forslag til lov om ændring af selskabsskatteloven, ligningsloven og lov om særlig indkomstskat m.v.

(Medarbejderaktier m.v.).

Af: Minister for skatter og afgifter Isi Foighel (KF)
Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: Delt
Beh sammen med L 173, L 174, L 175, L 180, L 181, B 126, B 127, B 136 og B 138.

Efter 1. behandling henvist til det politisk-økonomiske udvalg.

Lovf delt 2/6 87 i L 179 A og L 179 B.

Lovforslaget indeholdt bestemmelser, der forbedrede mulighederne for udstedelse af medarbejderaktier og arbejderaktier m.v. i koncerner, der fulgte sambeskatningensreglerne for moder- og datterselskaber, og bestemmelser, der gav mulighed at lave aktietilsagnsordninger efter de regler, der gælder for medarbejderaktier i ligningslovens § 7 A.

Ved lovforslaget foresloges det endvidere at indføre skattefrihed for den præmie, der efter forslag til lov om fremme af overskudsdeling (L 173) skulle ydes til lønmodtagere, der deltog i en overskudsdelingsordning.

Endelig indeholdt lovforslaget bestemmelser, hvorefter det beløb, der skatte- og afgiftsfrit kunne udloddes i arbejderaktier eller -obligationer efter § 16 i lov om særlig indkomstskat blev hævet.

Lovforslaget var et led i regeringens samlede reform om fremme af overskudsdeling og skal ses i sammenhæng med de samtidig fremsatte og behandlede lovforslag L 173, L 174, L 175, L 180 og L 181, se nærmere om baggrunden herfor under L 173.

Som det fremgår heraf nåede regeringen efter 1. behandling af lovforslagene til en forståelse med Det Radikale Venstre om gennemførelse af dele af regeringens forslag om overskudsdeling i modereret form.

Hovedindholdet heraf var følgende: »Regeringens hovedforslag om udstedelse af skattefrie medarbejderaktier op til 6.000 kr. gennemføres med følgende ændringer:

- Aktiebeløb over 6.000 kr. pr. år bliver almindelig indkomst hos lønmodtageren.

- Medarbejderaktier skal have fuld stemmeret, bortset fra visse fondsejede selskaber.

- Den nuværende medarbejderobligationsordning videreføres i uændret form.

Forslaget om bevarelse af sambeskatningsretten i selskaber, der udsteder medarbejderaktier, gennemføres i en form, der sikrer, at det bliver muligt at udstede medarbejderaktier i datterselskaber i koncerner.

Forslagene om øget medarbejderrepræsentation i selskaber og om overskudsafhængig aflønning i sparekasser gennemføres uændret.

Endelig er Det Radikale Venstre indforstået med, at regeringen administrativt vil ændre reglerne for anbringelse af pensionsmidler i egen virksomhed.

Forståelsen med de radikale omfatter ikke mere end de forslag, der nu gennemføres. Regeringen vil således fortsætte arbejdet med yderligere forslag til fremme af frivillig overskudsdeling og udbredelse af ejendomsretten til virksomhederne.«

Dette bevirkede for nærværende lovforslag, at det blev delt, således at det nedenfor under A omhandlede lovforslag (sammen med de nedenfor omhandlede L 180 og L 181) udgjorde resultatet af regeringens forståelse med Det Radikale Venstre, medens det under B omhandlede lovforslag indeholdt regeringens forslag om aktietilsagnsordninger.

L 179 A

Forslag til lov om ændring af selskabsskatteloven, ligningsloven og lov om særlig indkomstskat m.v. (Medarbejderaktier m.v.).

Efter 2. behandling direkte overgang til 3. behandling.

Lovforslaget er sammen med L 179 B resultatet af delingen af L 179 ved 2. behandling, hvorfor henvises til omtalen under nævnte lovforslag.

Lovforslaget vedtaget med 78 stemmer (KF, V, RV, CD, KRF og Arne Bjerregaard (UP)) mod 72 (S, SF, FP og VS).

L 179 B

Forslag til lov om ændring af ligningsloven (Aktietilsagnsordninger).

Af ministeren for skatter og afgifter (Foighel).

Efter 2. behandling henvist til fornyet behandling i skatte- og afgiftsudvalget.

Lovforslaget er sammen med L 179 A resultatet af delingen af L 179 ved 2. behandling, hvorfor henvises til omtalen under nævnte lovforslag.

Udvalget afgav ikke tillægsbetænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Svend Auken (S), Bernt Johan Collet (KF), Laurits Tørnæs (V), Ole Henriksen (SF), Niels Helveg Petersen (RV), Niels Bollmann (CD), Flemming Kofod-Svendsen (KrF), Ove Jensen (FP) og Elisabeth Bruun Olesen (VS)