Luk

Luk
Luk

Luk

L 194 Forslag til lov om afgift på erhvervsmæssig omsætning af bildende kunst.

Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Titel ændret 2/6 87 fra. Forslag til lov om afgift på offentlig omsætning af bildende kunst.

Beh sammen med L 195.

Efter 1. behandling henvist til kulturudvalget.

Efter 2. behandling henvist til fornyet behandling i kulturudvalget.

Ved lovforslaget foresloges indført en afgift på al offentlig omsætning af bildende kunst bortset fra nogle få undtagelser.

I lovforslaget blev det nærmere præciseret, hvad der ifølge loven skulle forstås ved bildende kunst. Endvidere var der en nærmere præcisering af fremgangsmåden ved indbetaling af afgiften. Endelig blev det præciseret, at afgiftssummen skulle udbetales til ophavsmanden efter regler fastsat i det samtidig behandlede forslag til lov om ændring af lov om ophavsretten til litterære og kunstneriske værker (L 195).

Den del af afgiftssummen, der ikke skulle udbetales ifølge reglerne i L 195, skulle udbetales dels til støtte for unge kunstnere, dels til danske museers køb af dansk nutidskunst.

Om baggrunden for lovforslaget (L 194) henviste forslagsstillerne i bemærkningerne til lovforslaget til et ønske om at styrke den bildende kunst ved at skaffe flere penge både til arbejdslegater og til danske museers opkøb af nutidskunst.

I den fælles betænkning til lovforslagene (L 194 og L 195) blev der af forslagsstillerne stillet en række ændringsforslag, der blev vedtaget ved lovforslagenes 2. behandling. Herved blev lovens titel ændret, jf. ovenfor. Endvidere fik bl.a. ministeren for skatter og afgifter herved tillagt kompetence til at nedsætte et nævn, der skulle træffe afgørelse i visse sager om afgiftspligten, og til at fastsætte nærmere regler om kontrolforanstaltninger.

Samtidig medførte vedtagelsen af ændringsforslagene, at der ikke som oprindelig foreslået blev nedsat et særligt udvalg under Ministeriet for Kulturelle Anliggender til at varetage administrationen i forbindelse med fordelingen af den indkomne afgiftssum.

Endelig medførte vedtagelsen af ændringsforslagene, at der blev indsat en revisionsbestemmelse, hvorefter forslag til revision af loven skulle fremsættes i Folketinget senest i folketingsåret 1990-91.

Lovforslagene kom imidlertid ikke til 3. behandling inden samlingens slutning.
Partiernes ordførere
Søren Hansen (S), Annelise Gotfredsen (KF), Helge Sander (V), Ingerlise Koefoed (SF), Bernhard Baunsgaard (RV), Flemming Kofod-Svendsen (KrF) og Kristen Poulsgaard (FP)