Luk

Luk
Luk

Luk

L 208 Forslag til lov om ændring af aktieavancebeskatningsloven, ligningsloven og lov om særlig indkomstskat.

(Aktieavancebeskatning ved fraflytning m.v.).

Af: Minister for skatter og afgifter Isi Foighel (KF)
Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 310 af 25-05-1987
Beh sammen med L 207, L 202, L 203, L 204, L 205 og L 206.

Efter 1. behandling henvist til skatte- og afgiftsudvalget.

Efter 2. behandling direkte overgang til 3. behandling.

Ved loven gennemføres en beskatning af visse aktieavancer, først og fremmest på hovedaktionæraktier, når aktionærens skattepligt ophører på grund af fraflytning m.v.

Det bestemmes, at der ved skattepligtsophøret i forbindelse med fraflytning skal foretages en afsluttende ansættelse vedrørende visse aktieavancer efter samme princip, som allerede gælder for særlig indkomstskat. Det samme gælder ved flytning af skattemæssigt hjemsted til et land, hvormed Danmark har en dobbeltbeskatningsoverenskomst.

Der vil mod sikkerhed og betaling af et tillæg kunne ydes henstand med betalingen af pålignede skatter, indtil aktierne afstås eller aktionæren dør, Når aktierne afstås, kan aktionæren vælge at få omberegnet skatten på grundlag af den faktiske afståelsessum, og der gives nedslag i den danske beskatning for eventuel udenlandsk beskatning af den samme fortjeneste.

For at forhindre omgåelse af beskatning ved fraflytning bestemmes, at hovedaktionæraktier m.v., der overdrages til en skattemæssigt samlevende ægtefælle, der er hjemmehørende i udlandet, på Færøerne eller i Grønland, anses for afstået og dermed omfattes af de almindelige aktieavancebeskatningsregler.

Herudover indebærer loven, at skattepligtige dødsboer beskattes ved udlæg af sådanne aktier til ægtefæller, arvinger eller legatarer, der ikke er hjemmehørende her i landet.

Loven indeholder desuden en skærpelse af de særlige beskatningsregler, der gælder for aktier i visse udenlandske investeringsselskaber.

Loven er et led i den samlede indsats imod skatteflugt, som blev aftalt som en del af skattereformen.

Der henvises i øvrigt til omtalen af L 207.

Lovforslaget vedtaget med 112 stemmer (S, KF, V, SF, RV, CD, KRF og VS) mod 3 (FP).
Partiernes ordførere
Mogens Lykketoft (S), Hagen Hagensen (KF), Jens Skrumsager Skau (V), Jens Thoft (SF), Bernhard Baunsgaard (RV), Helge Dohrmann (FP) og Keld Albrechtsen (VS)