Luk

Luk
Luk

Luk

L 63 Forslag til lov om ændring af lov om det civile beredskab, lov om forsvarets personel og lov om forsvarets organisation m.v.

(Ophævelse af diverse bemyndigelser og fuldmagter).

Samling: 1986-87 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Beh sammen med B 19 og B 20.

Efter 1. behandling henvist til Forsvarsudvalget.

Efter lovforslaget skulle lov om det civile beredskab ændres således, at kommunalbestyrelsens beføjelser ikke kunne overtages af andre myndigheder under »truende udsigt til krig«, kun under krig. Endvidere skulle forsvarsministerens bemyndigelse i lov om forsvarets personel til under krig eller andre ekstraordinære forhold at foretage de nødvendige indkaldelser af personel ophæves. Endelig skulle der i lov om forsvarets organisation m.v. indføjes en bestemmelse om, at overdragelse af den operative ledelse ikke kunne ske uden Folketingets samtykke, såfremt chefen for forsvarets operative styrker tillige havde militære kommandobeføjelser i medfør af NATO-samarbejdet.

Ifølge den skriftlige fremsættelsestale havde lovforslaget og forslag til folketingsbeslutning om ophævelse af forholdsordren, se B 19, samt forslag til folketingsbeslutning om forbud mod dansk deltagelse i atomkrigsøvelser og øvelser i undtagelses- eller nødretstilstand, se B 20, det fælles tredobbelte formål:

- at sikre, at der ikke i forbindelse med krisesituationer findes fuldmagter eller bemyndigelser m.v., som af ministre, regeringen eller andre myndigheder ville kunne bruges til at indskrænke de demokratiske rettigheder,

- at hindre, at det danske forsvar per automatik og uden lovgivningsmagtens konkrete godkendelse inddrages i en optrappende konflikt, og

- at hindre dansk militærpersonels inddragelse i forberedelse af atomkrig.

Ved 1. behandling afviste forsvarsministeren og ordførerne for S, KF, V, CD, KRF og FP lovforslaget, mens ordføreren for RV syntes at være positivt indstillet.

Forsvarsudvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Karl Hjortnæs (S), Poul Henrik Houe (KF), Ivar Hansen (V), Jens Thoft (SF), Jens Bilgrav-Nielsen (RV), Niels Bollmann (CD), Flemming Kofod-Svendsen (KrF), Hans Damgaard Nielsen (FP) og Keld Albrechtsen (VS)