Luk

Luk
Luk

Luk

F 28 Hvilke oplysninger kan udenrigsministeren give om situationen i Afghanistan, herunder bl.a. om muligheden for en tilbagetrækning af de sovjetiske styrker?

Til: Udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V)
Samling: 1987-88 (1. samling)
Status: Foretaget
Andre medlemmer, der deltog i debatten: Fischer (KF), Poulsgaard (FP) og Preben Møller Hansen (FK).

Ministre: Udenrigsministeren (Ellemann-Jensen).

Under forhandlingerne fremsattes følgende:

Forslag om motiverede dagsordener:

D 54. Af Bjørn Elmquist, (V), Lasse Budtz (S), Per Stig Møller (KF), Riishøj (SF), Lone Dybkjær (RV), Arne Melchior (CD) og Glønborg (KRF).

Fremsat ................ FF 7652
Vedtaget ................ FF7689

Fuld tekst:

D 54. Af Bjørn Elmquist (V), Lasse Budtz (S), Per Stig Møller (KF), Riishøj (SF), Lone Dybkjær (RV), Arne Melchior (CD) og Glønborg (KRF).

»Folketinget forventer, at generalsekretær Gorbatjovs erklærede hensigt om at trække de sovjetiske tropper ud af Afghanistan vil blive virkeliggjort hurtigst muligt, således at Sovjetunionens fortsatte besættelse, krigsførelse og overtrædelse af menneskerettighederne i Afghanistan ophører.

I bestræbelserne for en demokratisk udvikling i Afghanistan opfordrer Folketinget regeringen til at virke for dannelsen af en bredt acceptabel overgangsregering i Kabul og til i øvrigt at støtte FN's indsats for en politisk løsning på konflikten.

Folketinget opfordrer regeringen til en fortsat og øget humanitær hjælp til ofrene for krigen samt til at forberede en dansk bistandsindsats med henblik på opbygningen af et demokratisk Afghanistan.

Folketinget går derefter over til næste sag på dagsordenen.«

Afstemning:

D 54 vedtaget med 107 stemmer (S, KF, SF, V, RV, CD, FP og KRF); 3 (FK) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Lasse Budtz (S), Per Stig Møller (KF), Søren Riishøj (SF), Bjørn Elmquist (V), Lone Dybkjær (RV), Arne Melchior (CD), Annette Just (FP), Jørgen Tved (FK) og Knud Glønborg (KrF)