Luk

Luk
Luk

Luk

L 134 Forslag til lov om ændring af borgerlig straffelov.

(Prøveløsladelse og vold m.v.).

Af: Justitsminister Erik Ninn-Hansen (KF)
Samling: 1987-88 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget.

Lovforslaget indeholdt dels et forslag til ændring af reglerne om prøveløsladelse, dels et forslag til en revision af straffelovens voldsbestemmelser. Endvidere indeholdt lovforslaget hjemmel til en teknisk ajourføring af nogle straffebestemmelser på Færøerne efter anmodning derom fra det færøske hjemmestyre.

Lovforslagets bestemmelser vedrørende en ændring af reglerne om prøveløsladelse tilsigtede en væsentlig begrænsning i anvendelsen af prøveløsladelse. Begrænsningen foresloges gennemført ved, at den mindstetid, der skal være udstået, før ordinær prøveløsladelse kan komme på tale, forhøjedes fra 2 måneder til 1 år. Endvidere blev der foreslået en særlig regel ved beregning af tidspunktet for prøveløsladelse for straffe på fængsel mellem 1 og 2 år. Samtidig skulle der ud fra retssikkerhedsmæssige hensyn ske en præcisering og skærpelse af de grunde, der kan medføre nægtelse af ordinær prøveløsladelse, ligesom den dømte skulle kunne forlange afslag på ordinær prøveløsladelse indbragt for retten til prøvelse.

Den anden del af lovforslaget vedørende straffelovens voldsbestemmelser tilsigtede at tilvejebringe en ny og mere enkel udformning af voldsbestemmelserne. I bemærkningerne til denne del af lovforslaget var det foreslået at strafudmålingen skulle skærpes i de grovere voldssager - navnlig overfald på helt sagesløse personer.

Lovforslaget byggede på Straffelovrådets betænkning nr. 1099/1987 om strafferammer og prøveløsladelse. Et mindretal i Straffelovrådet havde foreslået regler om prøveløsladelse, der i det væsentlige svarede til bestemmelserne herom i lovforslaget. Mindretallet havde dog samtidig foreslået en almindelig sænkning af de idømte straffe på gennemgående en tredjedel. Denne ændring var dog ikke medtaget i lovforslaget. Lovforslagets udformning af nye voldsbestemmelser svarede til Straffelovrådets forslag. Straffelovrådets øvrige forslag bl.a. om nedsættelse af strafmaksimum i en lang række bestemmelser i straffeloven og afskaffelse af hæftestraffen var ikke medtaget i lovforslaget.

Under 1. behandling af lovforslaget afviste ordførere for S, SF, RV, FP og FK den del af lovforslaget, der vedrørte en begrænsning af adgangen til prøveløsladelse, mens ordførerne var positive over for den del af lovforslaget der vedrørte nye voldsbestemmelser.

Retsudvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Pia Gjellerup (S), Hagen Hagensen (KF), Leif Hermann (SF), Bjørn Elmquist (V), Bernhard Baunsgaard (RV), Birgith Mogensen (CD), Mogens Glistrup (FP), Ib Skytte Jakobsen (FK) og Merethe Due Jensen (KrF)