Luk

Luk
Luk

Luk

L 163 Forslag til lov om ændring af lov om erstatning for atomskader.

(Forhøjelse af erstatningsbeløb m.v.).

Af: Justitsminister Erik Ninn-Hansen (KF)
Samling: 1987-88 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget.

Formålet med lovforslaget var at gøre det muligt for Danmark at ratificere to ændringsprotokoller til Pariskonventionen om ansvar over for tredjemand på den nukleare energis område. Pariskonventionen og en tillægskonvention hertil er ratificeret af Danmark og gennemført ved lov nr. 332 af 19. juni 1974 om erstatning for atomskader.

Hovedformålet med de nye ændringsprotokoller var at forbedre retsstillingen for skadelidte ved atomulykker.

Ved ændringsprotokollerne ville det beløb, som kan komme til udbetaling, blive forhøjet meget væsentligt, idet de beløb, som vedkommende stat og staterne i forening hæfter for, forhøjedes fra ca. 900 mio. kr. til ca. 2,5 mia. kr. Der skulle samtidig gennemføres en ændring af den internationale valutaenhed, hvori anlægsindehaverens og statens ansvar udtrykkes. Ændringsprotokollerne indebar endvidere gennemførelse af enkelte mindre, tekniske ændringer. Lovforslaget tog herudover sigte på at forhøje anlægsindehaverens maksimumsansvar til et fællesnordisk niveau.

Retsudvalget afgav ikke betænkning over lovforslaget.
Partiernes ordførere
Poul Erik Korneliusen (S), Helge Adam Møller (KF), Margrete Auken (SF), Niels Anker Kofoed (V), Bernhard Baunsgaard (RV), Birgith Mogensen (CD), Pia Kjærsgaard (FP), Henrik Michael Berlau (FK) og Inger Stilling Pedersen (KrF)