Luk

Luk
Luk

Luk

L 7 Forslag til lov om uddannelse af maskinmestre.

Af: Industriminister Nils Wilhjelm (KF)
Samling: 1987-88 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 350 af 01-07-1988
Beh sammen med L 3-L 6 og L 8.

Efter 1. beh henvist til Erhvervsudvalget.

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Ved loven ændres den nuværende uddannelsesstruktur for maskinmestre således, at der indføres en sammenhængende treårig uddannelse, der afsluttes med en maskinmestereksamen, der i øvrigt giver samme kompetence som den nuværende udvidede maskinmestereksamen.

Det bliver samtidig muligt for den, der efter 1 års teoretisk uddannelse består 1. årsprøve, at få bevis herfor. På dette grundlag kan vedkommende efter erhvervelse af den krævede sejltid få sønæringsbevis som skibsmaskinist af 1. eller 2. grad, hvilket giver adgang til at gøre tjeneste som maskinofficerer i skibe med en frem- drivningseffekt på under 3.000 kW.

Lovforslaget blev behandlet sammen med L 3 - L 6 og L 8. Om baggrunden for denne lovpakke henvises til omtalen heraf under L 3.

Specielt vedrørende nærværende lovforslag var der i bemærkningerne til lovforslaget henvist til, at maskinmesterudddannelsen, der indtil 1. januar 1984 henhørte under undervisningsministeriet, ved kgl. resolution af 15. december 1983 blev overført til industriministeriet, for at alle dele af søfartsuddannelserne skulle være samlet under ét ministerium, hvorved det kunne sikres, at de forskellige grene af søfartsuddannelserne kunne koordineres.

Det hed endvidere i bemærkningerne:

»Uddannelsesrådet for maskinist- og maskinmesteruddannelsen, der består af repræsentanter for bl.a. arbejdstager- og arbejdsgiverorganisationer inden for skibsfartserhvervet og landbaserede erhverv, iværksatte i august 1985 en gennemgang af den eksisterende maskinist- og maskinmesteruddannelsesstruktur med henblik på bl.a. at vurdere hensigtsmæssigheden af den og behovet for ændringer i uddannelsesstrukturen for at sikre, at uddannelsen kunne tilfredsstille de krav, der måtte blive stillet til maskinmestre i 1990'erne. Rådets gennemgang resulterede i en anbefaling til ministeriet om visse ændringer i uddannelsesstrukturen. Lovforslaget er i overensstemmelse med rådets anbefalinger.«

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 123 stemmer (S, KF, SF, V, FP, RV, CD og KRF).
Partiernes ordførere
Svend Andersen (S), Flemming Hansen (KF), Tommy Dinesen (SF), Jens Skrumsager Skau (V), Pia Dahl (FP), Hans Larsen-Ledet (RV), Jette Pors (CD) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)