Luk

Luk
Luk

Luk

B 36 Forslag til folketingsbeslutning om demokratisering af virksomhedsovertagelse.

Samling: 1988-89
Status: Bortfaldet
Efter 1.beh henvist til Erhvervsudvalget.

Beslutningsforslaget havde følgende ordlyd: »Folketinget opfordrer regeringen til inden den 1. april 1989 at fremsætte forslag til lov om demokratisering af beslutningsprocessen i forbindelse med virksomhedsovertagelser m.v. efter følgende retningslinjer:

1. Der indføres et varslingssystem, som sikrer, at alle virksomhedsovertagelser og planlagte virksomhedsovertagelser over en vis størrelse kommer til de involverede parters kendskab - dvs. medarbejdere, ejerkredsen og det offentlige.

2. Der oprettes en beredskabstjeneste, som kan optage forhandlinger med de berørte parter i en planlagt virksomhedsovertagelse inklusive repræsentanter for medarbejderne.

I tilfælde af en påtænkt udenlandsk overtagelse af en dansk virksomhed kan beredskabstjenesten undersøge mulighederne for etablering af alternative løsninger, f.eks. i form af indgåelse af aftaler med danske institutionelle investorer eller medarbejderovertagelse af virksomheden.

3. Der skabes bemyndigelse for industriministeren til at tilvejebringe ændringer i de børsetiske regler, som sikrer, at aktiebesiddelser og handel med aktier gøres mere gennemsigtigt. I denne forbindelse bør Finanstilsynets kontrollerende beføjelser styrkes, og egentlige sanktionsmuligheder over for overtrædelser bør gennemføres.«

Udvalget afgav ikke betænkning over forslaget.
Partiernes ordførere
Kaj Poulsen (S), Jette Thomsen (KF), Jens Peter Jensen (V), Lilli Gyldenkilde (SF), Pia Dahl (FP), Peter Duetoft (CD) og Hans Larsen-Ledet (RV)