Luk

Luk
Luk

Luk

L 103 Forslag til lov om ændring af lov om mineralske råstoffer i Grønland.

Af: Energiminister Jens Bilgrav-Nielsen (RV)
Samling: 1988-89
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Det Energipolitiske Udvalg.

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Ved loven ændres fordelingen mellem staten og Grønlands hjemmestyre af offentlige indtægter i forbindelse med råstofvirksomhed i Grønland, således at samtlige indtægter omfattet af ordningen op til 500 mio. kr. pr. år. fordeles med 50 pct. til staten og 50 pct. til Grønlands hjemmestyre, uden at hjemmestyrets andel som hidtil skal modregnes i kapitaloverførslerne fra Danmark til Grønland.

Organisatorisk indebærer loven og den supplerende aftale, jf. nærmere nedenfor, at råstofforvaltningen med tilhørende institutioner bibeholdes i statsligt regi, idet hjemmestyrets indseende og indflydelse vedrørende forvaltningen dog samtidig udbygges.

Om baggrunden for lovforslaget er der i den skriftlige fremsættelse og i bemærkningerne til lovforslaget henvist til, at der på basis af grønlandske ønsker om forhandling af enkelte elementer i den grønlandske råstofordning i marts 1988 blev truffet en principaftale mellem Grønlands Landsting og energiministeren.Samtidig skulle der indgås en supplerende aftale mellem Landstinget og energiministeren omhandlende en række forhold i det løbende samarbejde på området.

Lovforslaget og udkast til den supplerende aftale blev udarbejdet i et embedsmandsudvalg med repræsentanter for såvel statsadministrationen som hjemmestyrets administration.

Grønlands Landsting tilsluttede sig lovforslaget, men udtalte samtidig, at man var opmærksom på, at der var sket en udvikling i drøftelserne om tilsvarende forhold mellem staten og det færøske landsstyre, og pegede på, at resultatet af disse drøftelser til sin tid kunne indebære, at forudsætningerne for Landstingets tilslutning til det foreliggende lovforslag kunne ændres.

Lovforslaget vedtaget med 110 stemmer (S, KF, SF, V, RV, CD, KRF og Steenholdt (Grønl.)) mod 15 (FP).
Partiernes ordførere
Poul Nielson (S), Lizzie Lichtenberg (KF), Hannah Kain (V), Kaj Stillinger (SF), Tove Niemann (FP), Marianne Jelved (RV) og Knud Glønborg (KrF)