Luk

Luk
Luk

Luk

L 36 Forslag til lov om ændring af ægteskabsloven m.v.

(Separations- og skilsmissebetingelser m.v.).

Af: Justitsminister Erik Ninn-Hansen (KF)
Samling: 1988-89
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget.

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven tilsigter en modernisering og forenkling af ægteskabslovens regler om separation, skilsmisse og ægtefællebidrag.

Ved loven indføres således bl.a. en ret for hver ægtefælle til at kræve separation. Endvidere nedsættes separationsperioden til 6 måneder for ægtefæller, som lever separerede, og som er enige om, at de vil skilles.

Den lovpligtige mægling afskaffes, samtidig med at mulighederne for, at ægtefællerne kan få mægling hos præsten, opretholdes. Desuden lægges der i loven op til en forsøgsordning med professionel, frivillig parrådgivning.

Endvidere indebærer loven, at ægteskabslovens regler om ægtefællebidragets varighed tilpasses den praksis, der har udviklet sig ved domstolene. Der kan således i almindelighed kun pålægges tidsubegrænset bidragspligt, såfremt der foreligger særlige omstændigheder.

Lovforslaget byggede på lovudkastet i betænkning nr. 1121/1987 om separations- og skilsmissebetingelser afgivet af en arbejdsgruppe under Justitsministeriet. Lovforslaget var i væsentlig grad identisk med et lovforslag fremsat af medlemmer af Det Radikale Venstre i Folketingsåret 1987-88, 1. samling (se Årbog & Registre 1987-88, side 172-73).

Lovforslaget vedtaget med 109 stemmer (S, KF, SF, V, FP og RV) mod 9 (CD, KRF og Mejdahl (V)); 1 (CD) stemte ved en fejl hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Pia Gjellerup (S), Grethe Fenger Møller (KF), Inge Dahl-Sørensen (V), Ebba Strange (SF), Jane Oksen (FP), Kirsten Damgaard Lee (RV), Liss Grooss (CD) og Inger Stilling Pedersen (KrF)