Luk

Luk
Luk

Luk

L 54 Forslag til lov om produktansvar.

Af: Justitsminister Erik Ninn-Hansen (KF)
Samling: 1988-89
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget.

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Retsudvalget.

3. beh afbrudt og forsl henvist til Retsudvalget.

Loven tager sigte på at gennemføre EF-direktivet om tilnærmelse af medlemsstaternes administrativt eller ved lov fastsatte bestemmelser om produktansvar til dansk ret. Direktivet blev vedtaget i Ministerrådet den 25. juli 1985 og meddelt landene den 30. juli 1985.

Formålet med direktivet er at opnå en tilnærmelse af de nationale regler om produktansvar. Direktivets bestemmelser har som udgangspunkt karakter af maksimumsregler, der er bindende ved udformningen af de danske gennemførelsesregler. Efter direktivet skal der således gennemføres et objektivt ansvar for skade, der er forårsaget af et defekt produkt. Beviset for defekten, skaden og årsagsforbindelsen mellem defekten og skaden påhviler skadelidte.

Direktivets ansvarsregler omfatter som udgangspunkt alle produkter og indeholder tillige en nærmere beskrivelse af, hvornår der foreligger en defekt. Efter direktivet skal producenten erstatte såvel personskade som skade over en vis størrelse på privat benyttede ting (forbrugertingsskader) i modsætning til de såkaldte erhvervstingsskader, der ikke berøres af direktivet.

Herudover er der fastsat en forældelsesfrist på 3 år samt en bestemmelse om, at krav mod producenten skal rejses senest 10 år efter, at det skadevoldende produkt blev bragt i omsætning.

I direktivet foretages en nærmere opregning af, hvem der anses som producent og dermed er omfattet af det objektive ansvar.

Loven indeholder en udtrykkelig bestemmelse om hæftelsesansvar for mellemhandlere, således at den skadelidte ikke behøver at rejse sit erstatningskrav over for producenten (importøren), men også kan rejse kravet over for mellemhandlerne.

Endvidere indeholder loven en udtrykkelig bestemmelse om, at loven ikke begrænser skadelidtes adgang til erstatning efter dansk rets almindelige erstatningsregler. Loven indeholder samtidig en præcisering af forældelsesreglerne.

Herudover giver loven justitsministeren hjemmel til gennemførelse af mellemfolkelige overenskomster om lovvalget i sager om produktansvar.

Lovforslaget fik sin endelige udformning gennem vedtagelsen af nogle af justitsministeren stillede ændringsforslag, der bl.a. indebar en præcisering af forældelsesreglerne.

Et ændringsforslag stillet af S og SF om, at lovforslaget tillige kom til at omfatte uforarbejdede produkter hidrørende fra jordbrug, husdyrbrug, fiskeri og jagt, blev forkastet.

Lovforslaget var en i store træk uændret genfremsættelse af et senest i folketingsåret 1987-88, 1. samling, fremsat lovforslag. Der henvises til Årbog & Registre 1987-88, side 83.

Lovforslaget vedtaget med 61 stemmer (KF, V, RV, CD, KRF og Steenholdt (Grønl.)) mod 15 (FP); 58 (S og SF) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Ole Espersen (S), Grethe Fenger Møller (KF), Niels Anker Kofoed (V), Leif Hermann (SF), Jane Oksen (FP), Kirsten Damgaard Lee (RV) og Frode Nør Christensen (CD)