Luk

Luk
Luk

Luk

F 5 Hvilke initiativer vil regeringen tage med henblik på at sikre opfyldelse af Verdenssundhedsorganisationens (WHO's) mål om en reduktion af alkoholforbruget med 25 pct. inden år 2000?

Til: Sundhedsminister Elsebeth Kock-Petersen (V)
Samling: 1989-90
Status: Foretaget
Andre medlemmer, der deltog i debatten: Hans Jørgen Jensen (S), Tove Niemann (FP), Arne Melchior (CD) og Glønborg (KRF).

Ministre: Sundhedsministeren (Elsebeth Kock-Petersen).

Under forhandlingerne fremsattes følgende:

Forslag om motiverede dagsordener:

D 11. Af Inger Stilling Pedersen (KRF).

Fremsat ............... FF 1715
Forkastet ............... FF 1768

D 12. Af Qvist Jørgensen (S) og Birgitte Husmark (SF).

Fremsat ............... FF 1719
Forkastet ............... FF 1768

D 11. Af Inger Stilling Pedersen (KRF):

»Folketinget opfordrer regeringen til at føre en mere aktiv og konstruktiv alkoholpolitik, som klart tager sigte på, at Danmark opfylder Verdenssundhedsorganisationens (WHO's) målsætning om en reduktion af alkoholforbruget på 25 pct. inden år 2000.

Reduktionen i alkoholforbruget skal bl.a. nås ved

- at målrette den oplysende indsats vedrørende alkohol og dens skadevirkninger, herunder en massiv oplysningsindsats over for ungdommen.

- under tilpasningen af de danske afgifter til forholdene i det indre marked at tillægge sundhedspolitiske hensyn høj prioritet. I forbindelse hermed vil Danmark arbejde for, at de øvrige EF-lande i højere grad bruger afgiften til at begrænse forbruget.

- at opfordre arbejdsmarkedets parter til at gennemføre foranstaltninger, der kan begrænse alkoholforbruget på arbejdspladser.

- inden 1. april 1990 at undersøge tekniske/administrative spørgsmål i relation til evt. afgift på alkoholreklamer.

- opstramning af alkoholreklamekodeks.

- at styrke bestræbelserne for at gøre skoler, idrætsanlæg og lign. alkoholfrie.

- at intensivere alkoholforskningen.

- at forbedre behandlingstilbuddene, herunder familiebehandlingen.

Herefter går Tinget over til næste sag på dagsordenen.«

D 12. Af Qvist Jørgensen (S) og Birgitte Husmark (SF):

»Idet Folketinget i overensstemmelse med Verdenssundhedsorganisationens, WHO's, af regeringen i 1984 tiltrådte program Sundhed for alle år 2000, mål nr. 17, erkender,

- at der er brug for en øget, målrettet indsats imod overforbruget af alkohol,

- at der er et klart behov for de nuværende forebyggende og behandlende instanser på misbrugsområdet, hvorfor bestræbelserne for at gøre skoler, idrætsanlæg og lign. alkoholfrie skal styrkes, alkoholforskningen intensiveres samt behandlingstilbudene, herunder familiebehandlingen, forbedres,

- at Alkohol- og Narkotikarådet bevares med en fagligt velfunderet, selvstændig sekretariatsfunktion, pålægges det regeringen snarest og inden 1. juni 1990 for Folketinget at forelægge en planlægning for det videre forløb i bestræbelserne for at opfylde målsætningen.

Tinget går herefter over til næste sag på dagsordenen.«

Afstemning:

D 11 forkastet, idet 48 (KF, V, RV, KRF og Steenholdt (Grønl.)) stemte for, 64 (S, SF og FP) imod; 6 (CD) stemte hverken for eller imod.

D 12 forkastet, idet 50 (S og SF) stemte for, 63 (KF, V, FP, RV, KRF og Steenholdt (Grønl.)) imod; 6 (CD) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Poul Qvist Jørgensen (S), Karen Højte Jensen (KF), Henrik Toft (V), Birgitte Husmark (SF), Jan Køpke Christensen (FP), Kirsten Damgaard Lee (RV), Herluf Rasmussen (CD) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)