Luk

Luk
Luk

Luk

L 137 Forslag til lov om folkekirkens institutioner til uddannelse og efteruddannelse af præster.

Af: Kirke- og kommunikationsminister Torben Rechendorff ()
Samling: 1989-90
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Kirkeudvalget (KIU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Loven indebærer en modernisering af det regelsæt, der regulerer de styrelsesmæssige, organisatoriske og økonomiske rammer for uddannelsesinstitutionerne for præster i folkekirken. Loven er udformet som en rammelov, hvorved pastoralseminarierne og Præstehøjskolen samles under én fælles bestyrelse, der varetager den overordnede styrelse af uddannelsesinstitutionerne og herunder afgiver indstilling om ansættelse af faste lærere.

Den daglige ledelse varetages af den enkelte institutions øverste ansvarlige leder i samarbejde med et institutionsudvalg. Loven indebærer endvidere, at der af kirkeministeren nedsættes en permanent sagkyndig arbejdsgruppe, der skal afgive indstilling til kirkeministeren om undervisningen og studieordningen og fungere som sagkyndigt rådgivningsorgan ved besættelse af stillinger som faste lærere og i øvrigt løbende rådgive kirkeministeren om uddannelserne. Ifølge loven afholdes udgifterne ved uddannelsesinstitutionernes drift af landskirkeskattemidlerne i fællesfonden.

I udvalgets betænkning stillede Socialdemokratiet og SF ændringsforslag om, at studerende og lærere ved de teologiske fakulteter skulle være repræsenteret i fællesbestyrelsen for uddannelsesinstitutionerne. Ændringsforslaget blev forkastet ved 2. behandling.

Lovforslaget vedtaget med 99 stemmer (S, KF, SF, V, RV, CD og KRF) mod 11 (FP).
Partiernes ordførere
Tove Lindbo Larsen (S), Else Theill Sørensen (KF), Inge Dahl-Sørensen (V), Inger Harms (SF), Jan Køpke Christensen (FP), Jette Pors (CD), Hans Larsen-Ledet (RV) og Inger Stilling Pedersen (KrF)