Luk

Luk
Luk

Luk

L 138 Forslag til lov om ansættelse i stillinger i folkekirken m.v.

Af: Kirke- og kommunikationsminister Torben Rechendorff ()
Samling: 1989-90
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Kirkeudvalget (KIU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Ved loven samles de gældende regler om ansættelse i præste-, provste- og domprovstestillinger, kirkefunktionærstillinger samt øvrige stillinger i folkekirken i én lov. Reglerne om bispevalg findes dog fortsat i en selvstændig lov. Regelsættet suppleres af regler i tjenestemandsloven. Loven bygger på betænkning nr. 1182/89 angående ansættelse i stillinger i folkekirken m.m. og indebærer i udstrakt grad en videreførelse af allerede gældende regler samt en lovfæstelse af gældende praksis. Kirkeministerens kompetence ved ansættelse af sognepræster i pastorater, hvor der kun er normeret én sognepræstestilling, begrænses dog. Der vil endvidere med hjemmel i loven kunne afholdes udgifter til det arbejde, der udføres af præster, der er ansat til at betjene institutioner eller grupper af personer, f.eks. fængselspræster og studenterpræster.

I udvalgets betænkning gav såvel ministeren som udvalget udtryk for, at ordination og kollats fortsat skal være en forudsætning for at kunne tiltræde et embede som præst i folkekirken. Udvalget lagde derudover vægt på, at der bliver taget hensyn til de involverede parters synspunkter, når særreglen i tjenestemandslovens § 43 om afskedigelse af præster tages op til revision.

Nogle ændringsforslag stillet af henholdsvis Kristeligt Folkeparti og Fremskridtspartiet blev forkastet ved 2. behandling.

Lovforslaget vedtaget med 102 stemmer (S, KF, SF, V, RV, CD og KRF) mod 11 (FP).
Partiernes ordførere
Grete Schødts (S), Else Theill Sørensen (KF), Inge Dahl-Sørensen (V), Hanne Thanning Jacobsen (SF), Jan Køpke Christensen (FP), Jette Pors (CD), Hans Larsen-Ledet (RV) og Inger Stilling Pedersen (KrF)