Luk

Luk
Luk

Luk

B 14 Indstilling fra Udvalget til Valgs Prøvelse (vedrørende Hugo Holm).

Af: ()
Samling: 1990-91 (1. samling)
Status: 1. behandling/vedtaget
Folketingsbeslutningen har følgende ordlyd:

'Hugo Holms mandat som medlem af Folketinget bortfalder som følge af, at han har mistet sin valgbarhed.'

Det fremgik af betænkningen fra Udvalget til Valgs Prøvelse, at udvalget havde drøftet spørgsmålet om, hvorvidt medlem af Folketinget Hugo Holm havde mistet sin valgbarhed. Hugo Holm var ved Østre Landsrets dom af 20. september 1990 dømt for vold, urigtig anmeldelse til politiet med forsæt til, at en uskyldig skulle straffes, forsøg på bedrageri over for et forsikringsselskab samt spirituskørsel.

Straffen fastsattes efter straffelovens § 164, stk. 1, efter § 244, efter § 285, stk. 1, jf. § 279, jf. § 21, og efter færdselslovens § 117, stk. 2, jf. stk. 1, jf. § 53, stk. 1, jf. straffelovens § 89, til fængsel i 6 måneder. Endvidere frakendtes Hugo Holm i medfør af færdselslovens § 125, jf. § 127, førerretten i 5 år fra den 15. januar 1990.

Betænkningen indeholdt en gennemgang af tidligere sager (efter grundlovsændringen i 1953), hvor medlemmer af Folketinget var blevet straffet, og hvor der fra Udvalget til Valgs Prøvelse eller Udvalget til Prøvelse af Valgene (eller fra fler- eller mindretal i udvalgene) havde været indstilling om, at et medlem havde mistet sin valgbarhed.

På baggrund af denne gennemgang udtalte udvalget følgende om Hugo Holms valgbarhed :

'Udvalget betragter det med meget stor alvor, at et medlem er fundet skyldig i voldsudøvelse af så alvorlig karakter som fastslået ved landsretsdommen, urigtig anmeldelse til politiet med forsæt til, at en uskyldig skulle straffes, og forsøg på bedrageri over for et forsikringsselskab.

Udvalget ser endvidere med betydelig strenghed på, at et medlem er dømt for spirituskørsel.

Hugo Holm har efter udvalgets opfattelse hermed tilsidesat de krav, man kan stille til et folketingsmedlem med hensyn til at efterleve de af Folketinget vedtagne love, og han er efter udvalgets opfattelse 'straffet for en handling, der i almindeligt omdømme gør ham uværdig til at være medlem af Folketinget.' (..)

Et mindretal (Socialistisk Folkepartis medlemmer af udvalget) tilføjer, at 'man ønsker at lægge vægt på, at bortfald af valgbarhed efter mindretallets opfattelse er begrænset til tiden, indtil den idømte fængselsstraf er afsonet'.

Indstillingen vedtaget enstemmigt med 124 stemmer (S, KF, SF, V, FP, RV, CD og KRF).
Partiernes ordførere
Lizzie Lichtenberg (KF)