Luk

Luk
Luk

Luk

B 31 Forslag til folketingsbeslutning om produktion af bøger og bånd til læsehandicappede.

Samling: 1990-91 (1. samling)
Status: Bortfaldet
Beslutningsforslaget havde følgende ordlyd:

'Folketinget opfordrer regeringen til at tage initiativ til at sikre de læsehandicappedes adgang til den fag- og skønlitteratur, som er til rådighed for samfundets øvrige borgere. Initiativet kan i praksis udformes således:

1. Kulturministeren og undervisningsministeren opretter en garantifond, der stiller midler i form af lån til rådighed for producenter af bøger samt bog- og båndudgivelser beregnet for unge og voksne læsehandicappede samt til en udvidet produktion af lydbøger (skøn- og faglitteratur) til alle aldersklasser.

2. Undervisningsministeren opfordrer efg-skoler, handelsskoler og lignende til i samarbejde med et eventuelt kommunalt pædagogisk værksted eller amtscentralen at sikre, at elever, der på grund af ordblindhed, funktionel analfabetisme eller andet læsehandicap har vanskeligt ved at klare det boglige materiale, kan få det indlæst på bånd.

3. Et lignende samarbejde bør optages mellem amtscentralerne og oplysningsforbundene.

4. Der afsættes på de årlige finanslove 1-2 mio. kr. til fremme af produktionen af lydbøger og braillebøger specielt beregnet for blinde.'

Det fremgik af bemærkningerne til beslutningsforslaget, at baggrunden for forslaget bl.a. var, at der, ud over de mennesker, der af fysiske årsager ikke kan lære at læse og skrive, i dag findes 500.000-700.000 'funktionelt læsehandicappede'. Det vil sige mennesker, der f.eks. ofte er ude af stand til at læse en undertekst på en film eller udfylde en blanket. Dette skyldtes bl.a., at antallet af dansktimer er faldet med 40 pct.