Luk

Luk
Luk

Luk

L 12 Forslag til lov om offentlig mobilkommunikation

(GSM-mobilnet).

Af: Kirke- og kommunikationsminister Torben Rechendorff ()
Samling: 1990-91 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Trafikudvalget (TRU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Ved loven skabes der hjemmel for indførelse af konkurrence på GSM-området. GSM-systemet er betegnelsen for et offentligt, fælleseuropæisk, digitalt mobilkommunikationssystem. Implementeringen af systemet starter i overensstemmelse med internationale vedtagelser og aftaler i 1991.

Af hensyn til de tekniske og frekvensmæssige konsekvenser er det i praksis kun muligt at tillade to offentlige, landsdækkende GSM-mobilnet i Danmark.

Konkurrencen indføres i form af en tilladelse til en alternativ operatør til at etablere og drive et offentligt GSM-mobilnet i konkurrence med teleDanmark A/S' net. Det konkurrerende net må dog tidligst sættes i drift den 1. marts 1992, hvor den nuværende eneretssituation på dette område bringes til ophør. Udvælgelsen af en alternativ netoperatør vil ske på baggrund af et offentligt udbud.

Loven indeholder i øvrigt hjemmel for hos tilladelsesindehaverne at opkræve gebyrer til dækning af udgifter, der er forbundet med administration m.v. af loven. Ligeledes fra 1. marts 1992 vil teleDanmark A/S få en tilsvarende tilladelse til at etablere og drive et GSM-mobilnet.

Om baggrunden for lovforslaget var der i den skriftlige fremsættelse bl.a. anført følgende:

'EF's initiativer vedrørende liberalisering af teletjenester har ikke hidtil omfattet offentlige, mobile tjenester. Det må imidlertid forventes, at der fra EF's side på et tidspunkt som udgangspunkt vil blive stillet krav om, at hver medlemsstat tillader mindst to GSM-netoperatører.

Bl.a. Storbritannien, Frankrig, Forbundsrepublikken Tyskland, Finland, Norge og Sverige har truffet beslutning om at tillade to netoperatører på GSM-området.

Som led i gennemførelsen af en ny telestruktur forventes der dannet et holdingselskab, teleDanmark A/S, der fremtidig skal eje de regionale televirksomheder og Statens Teletjeneste. I henhold til lovforslaget meddeler ministeren med virkning fra den 1. marts 1992 tilladelse til at etablere og drive et GSM-mobilnet, der herefter 'udgår af koncessionsregi'.

Lovforslaget skal ses i sammenhæng med det samtidig fremsatte forslag til lov om visse forhold på telekommunikationsområdet (L 11).

Lovforslaget vedtaget med 91 stemmer (S, KF, V, FP, RV, CD og Bjørn Elmquist (UP)) mod 15 (SF); 4 (KRF) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Helge Mortensen (S), Helge Adam Møller (KF), Helge Sander (V), Ole Henriksen (SF), Jan Køpke Christensen (FP), Inger Marie Bruun-Vierø (RV), Arne Melchior (CD) og Knud Glønborg (KrF)