Luk

Luk
Luk

Luk

B 1 Indstilling fra Udvalget til Prøvelse af Valgene.

Af:
Samling: 1990-91 (2. samling)
Status: 1. behandling/vedtaget
Ved Folketingets vedtagelse af indstillingen fra Udvalget til Prøvelse af Valgene godkendes de valg, der er afholdt i Danmark og på Færøerne. Desuden godkendes valget af de 175 kandidater i den danske valgkredsfortegnelse og de 2 kandidater i den færøske valgkredsfortegnelse.

På grundlag af rigsombudsmandens foreløbige opgørelse af valget i Grønland godkendes endvidere de 2 kandidater, der er opført i den grønlandske valgkredsfortegnelse. Denne godkendelse sker i henhold til § 1, stk. 6, i Folketingets forretningsorden.

Udvalgets betænkning indeholdt en gennemgang af valget i Danmark, i Grønland og på Færøerne på grundlag af det af indenrigsministeren fremsendte materiale.

For så vidt angår valget i Danmark indeholdt udvalgets betænkning en gennemgang af Indenrigsministeriets redegørelse vedrørende stemmesedlerne, valgbøgerne, fejl eller mangler ved valgbøgernes førelse, de valgbøgerne tilførte bemærkninger, ugyldige stemmer og brevstemmer, der ikke er taget i betragtning.

For så vidt angår stemmesedlerne oplyste Indenrigsministeriet bl.a., at kravet til stemmesedlernes udformning ikke havde været opfyldt for stemmesedlerne i Søndre og Østre Storkreds, hvor pladsen til højre for partinavnet Venstre, Danmarks Liberale Parti, kun var 3-4 mm.

Endvidere indeholdt betænkningen en gennemgang af og kommentar til de 9 klager eller henvendelser, som udvalget havde modtaget vedrørende valghandlingen. I anledning af en henvendelse fra valgbestyrelsen for opstillingskredsene i Odense Kommune vedrørende et betydeligt antal brevstemmer, der ikke kunne tages i betragtning som følge af mangler ved fremgangsmåden i forbindelse med brevstemmeafgivning, henstillede udvalget til indenrigsministeren, at de rejste problemer blev taget op til nærmere overvejelse. En af klagerne vedrørte fremgangsmåden ved en brevstemmeafgivning i en vælgers hjem, og udvalget udtalte her, at det ikke på det forelig- gende grundlag havde haft mulighed for at konstatere, om der i det konkrete tilfælde var sket en fejl, men udvalget indskærpede på den givne foranledning vigtigheden af overholdelsen af reglerne. En anden klage angik et ønske om en ekstra fintælling, og udvalgets bemærkninger til klagen indeholdt bl.a. en gennemgang af hidtidig praksis ved sådanne anmodninger. To klager vedrørte udformningen af stemmesedlerne i Østre Storkreds, jf. ovenfor, og udvalget udtalte i denne forbindelse bl.a. stærk beklagelse af, at bekendtgørelsen om stemmesedler ikke var blevet fulgt, men fandt dog ikke, at den begåede fejl kunne begrunde omvalg i Østre Storkreds. De øvrige klager m.v. gav ikke udvalget anledning til at foretage yderligere.

Indenrigsministeriets beregninger og opgørelser gav ikke udvalget anledning til særlige bemærkninger.

Der var ikke over for udvalget rejst tvivl om valgbarheden for nogen af de 175 kandidater, der havde opnået valg. Udvalget havde dog modtaget en henvendelse fra fhv. folketingsmedlem Mogens Elvensø, hvori denne anmodede udvalget om at undersøge, om den erklæring, som Fremskridtspartiets valgte folketingsmedlemmer havde underskrevet, var i overensstemmelse med grundlovens § 56. Udvalget fandt ikke, at eventuel underskrift af en sådan erklæring var af betydning for spørgsmålet om kandidaternes valgbarhed.

Fra rigsombudsmanden i Grønland var gennem Indenrigsministeriet modtaget en foreløbig opgørelse af folketingsvalget, hvoraf det fremgik, hvilke kandidater der måtte anses for valgt. Der var ikke over for udvalget rejst tvivl om de to kandidaters valgbarhed, og udvalget benyttede derfor bestemmelsen i § 1, stk. 6, i Folketingets forretningsorden, hvorefter det vedrørende medlemmer valgt i Grønland kan gøre indstilling til Tinget om godkendelse på grundlag af den foreløbige opgørelse.

Med hensyn til valget på Færøerne fremgik det af Indenrigsministeriets skrivelse, at der ikke var modtaget nogen klage over folketingsvalget på Færøerne, men ministeriet henledte opmærksomheden på, at der ved stemmeoptællingen på valgaftenen var taget 55 brevstemmer i betragtning, som var afgivet efter udløbet af fristen for at brevstemme. Udvalget fandt ikke anledning til at foretage yderligere i anledning af det passerede. Det skyldtes for det første formuleringen af den færøske valglov, der ikke som den danske valglov udtrykkelig angiver, at brevstemmer, der ikke er afgivet inden for de fastsatte frister, ikke kan komme i betragtning. For det andet spillede det ind, at der ikke var fremkommet klager over valget.

Indstillingen vedtaget enstemmigt med 157 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF)
Partiernes ordførere
Karen Højte Jensen (KF)