Luk

Luk
Luk

Luk

L 150 Forslag til lov om ændring af lov om visse selskabers aflæggelse af årsregnskab m.v. samt af lov om forsikringsvirksomhed.

(Omlægning af regnskabsår, revisorskift m.v.).

Af: Industriminister Anne Birgitte Lundholt (KF)
Samling: 1990-91 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Beh sammen med L 134, L 135 og B 17 - B 19.

Efter 1. beh henvist til Erhvervsudvalget (ERU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh

Loven strammer reglerne om omlægning af et selskabs regnskabsår, og om behandlingen af ændringer i regnskabsmetode. Samtidig forkortes indsendelsesfristen for årsregnskabet for børsnoterede selskaber fra 7 til 5 måneder.

Ved revisorskift pålægger loven såvel den afgående som den tiltrædende revisor pligter mht. oplysning om årsagen til fratrædelsen. Endelig præciseres revisors oplysningspligt på generalforsamlingen, ligesom loven foreskriver revisor en kontrolpligt vedrørende selskabsloves formelle dokumentationskrav.

Om baggrunden for lovforslaget anførte industriministeren i den skriftlige fremsættelse bl.a. følgende: 'Regeringen lægger stor vægt på, at erhvervsvirksomhed i selskabsform foregår under betryggende vilkår både for selskabsdeltagerne, medarbejderne og det omgivende samfund. Derfor har regeringen med stor opmærksomhed fulgt begivenhederne omkring Nordisk Fjer og de oplysninger om sagen, der har været genstand for offentlig debat i medierne.

Med udgangspunkt heri har jeg vurderet, at der allerede nu bør foretages justeringer og opstramninger, der højner regnskabernes informationsværdi og gennemsigtighed til gavn for regnskabsbrugerne.

For at opfylde dette formål indeholder lovforslaget ændringer i både årsregnskabsloven og lov om forsikringsvirksomhed.'

Loven fik sin endelige udformning ved vedtagelse af en række ændringsforslag, som industriministeren stillede ved lovforslagets 2. behandling.

Lovforslaget vedtaget med 118 stemmer (S, KF, V, SF, CD, RV og KRF) mod 6 (FP).
Partiernes ordførere
Erling Olsen (S), Pia Larsen (V), Flemming Hansen (KF), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Annette Just (FP), Sonja Albrink (CD), Lone Dybkjær (RV) og Henning Lysholm (KrF)