Luk

Luk
Luk

Luk

L 171 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven

(EF-asylkonventionen).

Af: Justitsminister Hans Engell (KF)
Samling: 1990-91 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven indeholder det retlige grundlag for, at Danmark kan ratificere EF-asylkonventionen. Ratificeringen medfører visse ændringer i udlændingeloven.

Loven indeholder nu regler om behandlingen af asylansøgninger i de tilfælde, hvor Danmark efter konventionen er ansvarlig herfor. Hertil kommer regler om forpligtelsen til i disse tilfælde at overtage asylansøgeren i overensstemmelse med konventionens regler. Loven indeholder endvidere regler om overførsel og tilbageførsel af asylansøgere til andre EF-lande i de tilfælde, hvor et andet EF-land efter konventionen er ansvarlig for sagens behandling. Endvidere giver loven udtrykkelig hjemmel til, at Danmark, hvis særlige hensyn af humanitær karakter taler herfor, kan beslutte at behandle en asylansøgning, selv om Danmark ikke ifølge konventionen er forpligtet hertil.

Lovforslaget var en opfølgning af beslutningsforslag nr. B 58, jf. afsnit 13. B. Under 1. behandlingen af dette beslutningsforslag tilkendegav en række ordførere, at de ønskede at se en udmøntning af de ændringer af udlændingeloven, som var nødvendige, for at Danmark kunne ratificere konventionen, før de gav endeligt tilsagn om, at regeringen på Danmarks vegne kunne tilslutte sig EF-asylkonventionen.

Lovforslaget vedtaget med 108 stemmer (S, KF, V, CD, RV og KRF) mod 9 (FP); 11 (SF) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Dorte Bennedsen (S), Birthe Rønn Hornbech (V), Helge Adam Møller (KF), Ebba Strange (SF), Sonja Albrink (CD), Tom Behnke (FP), Niels Helveg Petersen (RV) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)