Luk

Luk
Luk

Luk

L 185 Forslag til lov om mineralske råstoffer m.v. i Grønland

(råstofloven).

Af: Energiminister Anne Birgitte Lundholt (KF)
Samling: 1990-91 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Udvalget vedrørende Grønlandslove (GLU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh

Loven ændrer ikke de hidtidige bestemmelser om råstofordningen, som de kom til udtryk i den hidtidig gældende råstoflov.

Loven indebærer derimod ændringer for så vidt angår bestemmelserne vedrørende former for virksomhed, dvs. forundersøgelse, efterforskning og udnyttelse af mineralske råstoffer, der kan gives adgang til i henhold til loven. Loven indebærer desuden ændringer mht. de typer af rettigheder, der kan meddeles i henhold til loven.

Lovforslaget erstattede den hidtidige lov om mineralske råstoffer i Grønland fra 1978 med senere ændringer (Lb. nr. 88 af 8. februar l989).

Baggrunden for lovforslaget var et fælles grønlandsk-dansk ønske om at gennemføre en ny strategi for nyttiggørelsen af mineralske råstoffer i Grønland. Beslutningen om den nye strategi var således truffet af Grønlands hjemmestyre og energiministeren efter indstilling fra Fællesrådet vedrørende Mineralske Råstoffer i Grønland.

Formålet med den nye strategi var at opnå en forøget efterforskningsaktivitet vedrørende hårde mineraler og at få igangsat en flerstrenget udvikling med hensyn til olieaktiviteter i og ved Grønland.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 126 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Hans-Pavia Rosing (S), Otto Steenholdt (V), Henning Andersen (KF), Tommy Dinesen (SF), Ole Donner (FP), Jette Pors (CD), Marianne Jelved (RV) og Knud Glønborg (KrF)