Luk

Luk
Luk

Luk

L 191 Forslag til lov om ophævelse af lov om afgift af parfumer, toiletmidler m.v. samt om ændring af lov om afgift af mineralvand m.v. og af lov om afgift af øl.

Af: Skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 1990-91 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Efter loven ophæves afgiften af parfumer, toiletmidler m.v.

Endvidere ophæves afgiften af 'dansk vand' (usødet og ikke-aromatiseret mineralvand), og afgiften for almindelig sodavand (anden mineralvand) m.v. halveres fra 1,60 kr. pr. liter til 0,80 kr. pr. liter.

Let pilsnerøl, som hidtil har været beskattet med godt 40 øre pr. liter, fritages for afgift ligesom hvidtøl. Det betyder, at alt øl under 2,25 vægtprocent alkohol ikke længere er omfattet af afgiftspligten.

Endelig beskattes såkaldte vinsæt med 40 øre pr. liter, uanset om der er tilsat sukker eller ej. Den daværende afgift på 80 øre for vinsæt tilsat sukker var begrundet i sukkerafgiften, som nu er ophævet.

Hensigten med lovforslaget var at gennemføre ændringer i afgiftslovgivningen, således at det danske afgiftsniveau kom nærmere til niveauet i EF.

For så vidt angår afgiften af parfumer m.v. kommer den væsentligste del af provenuet fra toiletmidler, f.eks. almindelige hudcremer, fugtighedscremer, deodoranter, læbestifter osv. Lovforslaget ville nedbringe incitamentet til grænsehandel med sådanne varer, da de i stor udstrækning indkøbes på rejser og indkøbsture til udlandet.

Lovforslaget ville på årsbasis medføre et provenutab på 1 mia. kr. inkl. moms og arbejdsmarkedsbidrag; heraf ville 660 mio. kr. hidrøre fra ophævelse af parfumeafgiften, 335 mio. kr. fra mineralvandsafgiften og 5 mio. kr. fra ølafgiften.

Lovforslaget vedtaget med 67 stemmer (KF, V, FP, CD, RV og KRF) mod 10 (SF); 48 (S) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Ove Fich (S), Charlotte Antonsen (V), Christian Overdal Aagaard (KF), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Ole Donner (FP), Bente Juncker (CD), Niels Helveg Petersen (RV) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)