Luk

Luk
Luk

Luk

L 82 Forslag til lov om ændring af lov om aktieselskaber, lov om anpartsselskaber, lov om visse selskabers aflæggelse af årsregnskab m.v. og lov om forsikringsvirksomhed.

(Gennemførelse af EF-direktiverne om storaktionærer, filialer af udenlandske selskaber og enkeltmandsselskaber m.v.).

Af: Industriminister Anne Birgitte Lundholt (KF)
Samling: 1990-91 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Erhvervsudvalget (ERU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Loven fastsætter bl. a. regler om indsigt i aktie- og anpartsselskabers ejerforhold. Grænserne for, hvilke aktiebesiddelser der skal offentliggøres, bliver således fælles for alle børsnoterede aktieselskaber og anpartsselskaber med en indskudskapital på mindst 300.000 kr. Endvidere tilpasses de hidtil regulerede besiddelsesformer i aktie- og anpartsselskabslovene af hensyn til samspillet med de udvidede regler for de børsnoterede selskaber.

Loven medfører desuden en redaktionel forenkling i regelsættet om filialer af udenlandske selskaber.

Endelig ændrer loven reglerne vedrørende muligheden for at stifte eller senere etablere et enkeltmandsselskab med begrænset ansvar. Således indføres der krav om offentligt at oplyse om tilfælde, hvor alle anparter eller aktier er forenet på eller spredt fra én hånd. Ligeledes er det et krav, at aftaler mellem eneste selskabsdeltager og selskabet skal være skriftlige.

Lovforslaget havde til formål at gennemføre 3 EF-direktiver:

- Rådets direktiv om offentliggørelse af oplysninger ved erhvervelse og afhændelse af en betydelig andel i et børsnoteret selskab ('storaktionærdirektivet', 88/627/EØF).

- Rådets direktiv om offentlighed vedrørende filialer oprettet i en medlemsstat af visse former for selskaber henhørende under en anden stats retsregler ('filialdirektivet', 89/666/EØF).

- Rådets direktiv om enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar ('enkeltmandsdirektivet', 89/667/EØF).

Alle 3 direktiver har hjemmel i EØF-traktatens art. 54 om ophævelse af begrænsninger i etableringsfriheden.

Den vedtagne lov fik sin endelige udformning efter vedtagelse af ændringsforslag, der var stillet hhv. af et flertal (Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre) og af industriministeren. Ændringsforslagene drejede sig om grænsen for en anmeldelse af en aktiebesiddelse og om lovens ikrafttrædelse.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 124 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Poul Nyrup Rasmussen (S), Pia Larsen (V), Flemming Hansen (KF), Kjeld Rahbæk Møller (SF), Annette Just (FP), Sonja Albrink (CD), Lone Dybkjær (RV) og Henning Lysholm (KrF)