Luk

Luk
Luk

Luk

B 23 Forslag til folketingsbeslutning om vandbesparelser.

Samling: 1991-92
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Miljø- og Planlægningsudvalget (MPU).

Beslutningsforslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget anmoder regeringen om at fremsætte lovforslag til ændring af vandforsyningsloven efter følgende retningslinier:

1. For at fremme vandbesparelser i husholdningerne, industrien og landbruget skal der gives økonomiske tilskud til:

- Standardløsninger til vandbesparelser (toiletter med lavt vandforbrug, armaturer med reduceret vandføring, diverse VVS-udstyr).

- Anvendelse af sekundavand til formål, hvor det ikke er nødvendigt at anvende vand af drikkevandskvalitet, f.eks. til kølevand i industrien eller til markvanding.

- Installation af vandmålere, hvor der i dag er ingen eller fælles målere.

- Gennemførelse af en ordning med vandkonsulenter, der foretager vandsyn af boliger, virksomheder, gartnerier, landbrug m.v.

- Støtte til informations- og oplysningskampagner fra vandværkerne.

- Forskning og forsøgsprojekter vedrørende vandbesparelser.

2. Vandspareforanstaltningerne finansieres af en særlig vandspareskilling, som betales i afgift for hver kubikmeter vand, der indvindes ved offentlige og private vandværker samt private boringer. Vandspareskillingen udgør 1 kr./m3 drikkevand.

3. Til fremme af vandbesparelser nedsættes et Vandspareråd. Rådet disponerer over provenuet fra vandspareskillingen. Vandsparerådet fastsætter retningslinier for udbetaling af tilskud og lavt forrentede lån til vandbesparelser. Tilskud og lån udbetales af kommunerne.

4. Målsætningerne vedrørende vandbesparelser indarbejdes i såvel den kommunale vandforsyningsplanlægning som i de amtskommunale vandindvindingsplaner.«

Bemærkningerne henviste til 'Vandmiljø 90' (udgivet af Miljøstyrelsen 1990), hvor det fremgik, at adskillige steder i Danmark havde nået grænsen for den tilgængelige grundvandsressource. Vandindvindingen var fordoblet siden 1970, og i dele af landet var der konstateret betydelige sænkninger i grundvandsspejlet. Det var derfor ifølge forslagsstillerne nødvendigt at gennemføre en række foranstaltninger for at opnå betydelige vandbesparelser.
Partiernes ordførere
Martin Glerup (S), Filt Jensen (V), Eva Bente Møller (KF), Steen Gade (SF), Aage Brusgaard (FP), Svend Aage Jensen (CD), Marianne Jelved (RV) og Knud Glønborg (KrF)