Luk

Luk
Luk

Luk

B 30 Forslag til folketingsbeslutning om ændring af lov om varmeforsyning og af lov om elforsyning.

Samling: 1991-92
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Efter 1. beh henvist til Det Energipolitiske Udvalg (EPU).

Folketingsbeslutningen har følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer energiministeren til inden den 1. februar 1992 at fremsætte forslag til lov om ændring af lov om varmeforsyning og af lov om elforsyning med henblik på vedtagelse i folke- tingssamlingen 1991-92.

I lovforslaget skal der sikres hjemmel for Gas- og Varmeprisudvalget og Elprisudvalget til at kunne gribe ind i forhold til vedtægter i forbrugerejede forsyningsvirksomheder med henblik på at sikre en ligelig indflydelse for forskellige grupper af forbrugere.«

Det fremgik af de skriftlige bemærkninger til beslutningsforslaget, at Konkurrenceankenævnet ved en kendelse havde ophævet et pålæg fra Gas- og Varmeprisudvalget om udformning af vedtægterne i et forbrugerejet fjernvarmeværk.

Ved kendelsen var det blevet fastslået, at der i den gældende lov om varmeforsyning ikke var hjemmel til, at udvalget kunne gribe ind i forhold, der angik vedtægtsbestemmelser vedrørende forbrugerindflydelse. Efter forslagsstillernes opfattelse medførte dette, at forbrugerne var afskåret fra klagemuligheder over urimelige vedtægtsbestemmelser, som ikke sikrede en indflydelse, der stod i et rimeligt forhold til det faktiske antal forbrugere og det faktiske varmeforbrug.

Da folketingsbeslutningen ikke nåede at blive vedtaget inden den 1. februar 1992, bortfaldt tidsfristen efter vedtagelsen af et ændringsforslag, men flertallet (udvalget med undtagelse af FP) udtalte i sit betænkningsbidrag, at efter dets mening skulle ministeren fremsætte ændringsforslag til lovene med henblik på vedtagelse i den indeværende samling.

Beslutningsforslaget vedtaget med 118 stemmer (S, KF, V, SF, CD, RV og KRF) mod 6 (FP).
Partiernes ordførere
Tove Lindbo Larsen (S), Peter Hansen-Nord (V), Per Tærsbøl (KF), Jens Thoft (SF), Kim Behnke (FP), Jens Bilgrav-Nielsen (RV) og Inger Stilling Pedersen (KrF)