Luk

Luk
Luk

Luk

B 84 Forslag til folketingsbeslutning om en ny energiforsyningsstruktur.

Samling: 1991-92
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Det Energipolitiske Udvalg (EPU).

Beslutningsforslaget havde følgende ordlyd:

»Med det formål at forbedre strukturen i energiforsyningen, sikre en bedre folkelig kontrol og fremme en økologisk bæredygtig energipolitik opfordres regeringen til at gennemføre en ny energiforsyningsstruktur efter følgende retningslinjer:

1. Der oprettes lokale energiselskaber, der skal være fundamentet i den nye struktur. De etableres ved sammenlægning af de lokale el- og fjernvarmedistributionsselskaber samt det regionale gasselskabs distributionsnet i området.

2. Der oprettes et landsdækkende produktionsselskab. Selskabet overtager opgaverne fra de nuværende 12 kraftværksselskaber og dele af Elsam og Elkraft samt dele af det statsejede Dangas A/S.

3. Der oprettes et landsdækkende transmissionsselskab. Det sker i tilknytning til etableringen af et Storebæltskabel, så hele landet kobles sammen elmæssigt. Det landsdækkende selskab overtager dele af Elsams og Elkrafts opgaver samt Dangas' og de regionale gasselskabers stålnet.

4. Overgangen til den nye energistruktur sker etapevis og nødvendiggør ny lovgivning vedrørende elforsyning, tiltag inden for naturgasområdet samt gennemførelse af en ny samlet energilov, ligesom der skal ske ændringer ved udløbet af elkoncessionerne i 1997-98.«

Af bemærkningerne til beslutningsforslaget fremgik det, at grundlaget for den eksisterende energiforsyningsstruktur efter forslagsstillernes opfattelse havde ændret sig stærkt med internationaliseringen af energiforsyningen, udviklingen af kraftvarme og anlæggelse af Storebæltskablet. Forsyningsselskabenes monopol var under angreb og ville blive ophævet.
Partiernes ordførere
Poul Nielson (S), Peter Hansen-Nord (V), Per Tærsbøl (KF), Søren Riishøj (SF), Kim Behnke (FP), Peter Duetoft (CD), Jens Bilgrav-Nielsen (RV) og Inger Stilling Pedersen (KrF)