Luk

Luk
Luk

Luk

L 231 Forslag til lov om ændring af lov om skattemæssig behandling af gevinst og tab på fordringer, gæld og finansielle kontrakter (kursgevinstloven) og forskellige andre skattelove.

(Koncerninterne fordringer m.v.).

Af: Skatteminister Anders Fogh Rasmussen (V)
Samling: 1991-92
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Skatteudvalget (SAU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Skatteudvalget
(SAU).

Loven indeholder følgende hovedpunkter:

- Det ikkefradragsberettigede kurstab på koncerninterne fordringer beregnes fremover uden hensyntagen til svingninger i valutakurserne.

- Koncernbegrebet ændres. For fremtiden skal selskaber kun anses for at være koncernforbundne, hvis samme aktionærkreds råder over enten en ejerandel af aktiverne eller stemmeandele på over 50 pct.

- Pengenæringsdrivende - herunder penge- og realkreditinstitutter - undtages fra generelle regel om begrænsning af fradrag, hvis de overtager aktier i andre selskaber for at sikre tilgodehavende, og denne disposition er af midlertidig karakter. Det skal dog bemærkes, at den hidtil gældende regel om begrænsning af fradrag for tab på egentlige koncerninterne fordringer bliver opretholdt.

Under behandlingen af lovforslaget stillede skatteministeren og S ændringsforslag, som gav mulighed for beskatning af kursgevinster, som erhverves for lånte midler.

Baggrunden for fremsættelsen af ændringsforslagene var den gældende enkle mindsterenteregel. Denne regel sikrede, at personer ikke blev beskattet af kursgevinster på fordringer i danske kroner, hvor rentesatsen ligger tæt på markedsrenten. Det havde vist sig, at reglen blev udnyttet i stort set risikofrie transaktioner, hvor man købte obligationer for lånte penge.

Ændringsforslagene var udarbejdet på grundlag af et forslag i Skattelovrådets betænkning om kursgevinster og kurstab (Betænkning nr. 1050/1985, side 124-125).

Lovforslaget vedtaget med 108 stemmer (S, KF, V, SF, CD, RV og KRF) mod 6 (FP).
Partiernes ordførere
Klaus Hækkerup (S), Svend Aage Jensby (V), Viggo Fischer (KF), Jens Thoft (SF), Ole Donner (FP), Bente Juncker (CD) og Flemming Kofod-Svendsen (KrF)