Luk

Luk
Luk

Luk

B 72 Forslag til folketingsbeslutning om indførelse af økonomisk demokrati.

Samling: 1992-93
Status: Bortfaldet
Efter 1.beh henvist til Arbejdsmarkedsudvalget (AMU).

Beslutningsforslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til inden udgangen af 1993 at fremsætte lovforslag om indførelse af økonomisk demokrati til ikrafttræden den 1. januar 1995 efter følgende retningslinier:

1. Alle private virksomheder, hvor der er ansat mindst én lønmodtager på årsbasis, overfører i 1995 1/2 pct. af promsgrundlaget til lønmodtagernes kollektive ejendom. Beløbet placeres i den pågældende virksomhed som ansvarlig lønmodtagerkapital i form af en lønmodtagerejet virksomhedsfond.

Beløbet stiger med 1/2 pct. årligt i 1996, 1997, 1998, 1999 og år 2000, hvorefter det overførte beløb vil være 3 pct. årligt.

Promsgrundlaget defineres som forskellen mellem det indgående og udgående momspligtige beløb. Tilsvarende gælder for importerende og eksporterende virksomheder. Derudover skal der fastsættes særlige regler for virksomheder, hvor en væsentlig del af omsætningen er momsfri.

2. De lønmodtagerejede virksomhedsfonde forvaltes kollektivt af de lønmodtagere, der til enhver tid er ansat i de virksomheder, hvor der er virksomhedsfonde.

3. Udbyttet af virksomhedsfondene kan ikke udloddes individuelt til lønmodtagerne, men kan anvendes til kollektive formål for lønmodtagerne i den pågældende virksomhed, f.eks. uddannelse, eller til yderligere investeringer i den pågældende virksomhed.«

Af bemærkningerne til beslutningsforslaget fremgik det, at forslaget skulle ses i sammenhæng med beslutningsforslag nr. B 73 om nedsættelse af et udvalg om arbejdspladsdemokrati, lovforslag nr. L 221 om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension og lovforslag nr. L 222 om ændring af lov om Lønmodtagernes Dyrtidsfond.
Partiernes ordførere
Ole Vagn Christensen (S), Helge Sander (V), Jens Jørgensen (KF), Aage Frandsen (SF), Poul Nødgaard (FP), Svend Aage Jensen (CD) og Jørgen Estrup (RV)