Luk

Luk
Luk

Luk

F 26 Hvilke initiativer agter ministeren at tage i egenskab af Danmarks formandskab for EF for, at der kan skabes ordnede forhold på fiskeriområdet som f.eks. afvikling af kvotesystemet til fordel for et nyt system bestående af mindstemål, maskestørrelser og evt. fredning i gydeperioden, at der kan søges gennemtrumfet ensartede og fair regler over for de øvrige Østersølande gældende for fiskeriet i Østersøen, samt at der kan søges en afbureaukratisering af hele fiskerisektoren, så fiskeriet igen kan blive frit og ubesværet af politiske, centrale, økonomiske og styringsmæssige planer?

Til: Fiskeriminister Bjørn Rømer Westh (S)
Samling: 1992-93
Status: Foretaget
Under forhandlingerne fremsattes følgende:

Forslag om motiverede dagsordener:

D 46. Af Henning Gjellerod (S), Sonja Albrink (CD), Hans Larsen-Ledet (RV) og Lysholm Christensen (KRF).

Fremsat ................ FF 10763
Vedtaget ................ FF 10825

D 47. Af Kirkegaard (KF) og Tørnæs (V).

Fremsat ................ FF 10768
Bortfaldet ............... FF 10825

D 48. Af Jan Køpke Christensen (FP).

Fremsat ................ FF 10795
Bortfaldet ............... FF 10825

Fuldt tekst:

D 46. Af Henning Gjellerod (S), Sonja Albrink (CD), Hans Larsen-Ledet (RV) og Lysholm Christensen (KRF):

»Idet Folketinget tager til efterretning, at regeringen bekræfter sin målsætning om at søge fremmet en fiskeriforvaltning, der i højere grad bygger på en sammenhæng mellem forvaltningsgrundlaget og det praktiske fiskeris udøvelse og har til hensigt efter drøftelser med erhvervet at udarbejde forslag med hensigt på

- at bidrage til en gennemførelse af Fællesskabets nye forvaltningsprincipper som vedtaget i grundforordningen af december 1992,

- at tilrettelægge en reguleringspolitik, der under hensyn til bevaring og forøgelse af fiskeribestandene tager mest muligt hensyn til et driftsøkonomisk forsvarligt fiskeri på det bredest mulige udsnit af de foreliggende fiskebestande, og

- at fremlægge konkrete fiskeripolitiske forslag på baggrund af arbejdsgruppens rapport inden årets udgang,

går Tinget over til næste sag på dagsordenen.«

D 47. Af Kirkegaard (KF) og Tørnæs (V):

»Idet Folketinget konstaterer, at fangstkvoter på fisk ikke er hensigtsmæssige som biologiske bevaringsforanstaltninger, opfordres regeringen til at opprioritere arbejdet for at erstatte kvoterne som bevaringsforanstaltninger ved at indføre økonomiske incitamenter, der skal styrke de tekniske bevaringsforanstaltninger (mindstemaskemål m.v.) og dermed skabe baggrund for et økonomisk mere hensigtsmæssigt fiskeri.

Tinget går herefter over til næste sag på dagsordenen.«

D 48. Af Jan Køpke Christensen (FP):

»Folketinget opfordrer regeringen til straks at rejse krav om genforhandling af EF-aftalerne på fiskeriområdet med henblik på at ophæve kvoteordningerne og erstatte dem med tekniske bevaringsforanstaltninger.

Folketinget pålægger desuden regeringen at nedjustere den danske fiskerikontrol til et niveau ikke højere end gennemsnittet for det øvrige EF.

Tinget går herefter over til næste sag på dagsordenen.«

Afstemning:

D 46 vedtaget med 63 stemmer (S, SF, CD, RV og KRF) mod 6 (FP); 34 (K og V) stemte hverken for eller imod.

D 47 og D 48 var dermed bortfaldet.
Partiernes ordførere
Henning Gjellerod (S), Laurits Tørnæs (V), Knud Erik Kirkegaard (KF), Birthe Hansen (SF), Niels Højland (FP), Jan Køpke Christensen (FP), Hans Larsen-Ledet (RV), Sonja Albrink (CD) og Henning Lysholm (KrF)