Luk

Luk
Luk

Luk

L 170 Forslag til lov om åben uddannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v.

Af: Undervisnings- og forskningsminister Bertel Haarder (V)
Samling: 1992-93
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Uddannelsesudvalget (UDU).

Efter 2.beh henvist til fornyet beh i Uddannelsesudvalget (UDU).

Hovedprincippet i loven er at samle de korte og de lange erhvervsrettede voksenuddannelser inden for Undervisningsministeriets område i én lov. Der ydes tilskud til uddannelserne efter taxameterprincippet, men samtidig forudsættes der en vis brugerbetaling.

Uddannelsesforløbene kan tilrettelægges som deltidsuddannelser, som heltidsuddannelser på deltid, som korte kurser, som enkeltfag og som særligt tilrettelagte 1-årige forløb på fuld tid. Den sidste mulighed er bl.a. møntet på ledige, der ønsker at videreuddanne sig som et led i aktivering, samt lønmodtagere, der ønsker at tage et års uddannelsesorlov, se omtalen af de nye orlovsordninger under Arbejdsmarked.

De uddannelsesinstitutioner, der er omfattet af loven, får frie hænder til at udbyde åben uddannelse inden for hele det faglige spekter, som hver enkelt institution spænder over. Og AMU-centrene får bedre muligheder for at udbyde korte kurser.

Derudover nedsættes der et råd bestående af repræsentanter for arbejdsmarkedets parter, institutionerne og myndighederne.

Lovforslaget om åben uddannelse indgik som en del af regeringens samlede voksenuddannelsesprogram.

Lovforslaget vedtaget med 111 stemmer (S, KF, V, SF, CD, RV og KRF) mod 7 (FP).
Partiernes ordførere
Poul Erik Dyrlund (S), Anders Mølgaard Jensen (V), Eva Bente Møller (KF), Ebba Strange (SF), Kim Behnke (FP), Dorit Myltoft (RV) og Merethe Due Jensen (KrF)