Luk

Luk
Luk

Luk

L 190 Forslag til lov om ændring af lov om støtte til forbedring af strukturen og effektiviteten i jordbruget og om ophævelse af lov om økologiskjordbrugsproduktion og lov om tilskud til skovforbedrende foranstaltninger.

Af: Landbrugsminister Bjørn Rømer Westh (S)
Samling: 1992-93
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Landbrugs- og Fiskeriudvalget (LFU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Ved loven får landbrugsministeren hjemmel til at fastsætte de regler, der er nødvendige for anvendelsen her i landet af EF's regler om forbedring af landbrugsstrukturernes effektivitet, om støtte til skovbrugsforanstaltninger i landbruget og om miljøvenlige produktionsmetoder i landbruget. Endelig omfatter loven reglerne om naturpleje og om økologisk produktionsmetode for landbrugsprodukter.

Loven omfatter regler for

- tilskud til skovbrugsforanstaltninger,

- tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger,

- støtte til økologiforanstaltninger.

Af landbrugsministerens skriftlige fremsættelse fremgik det, at lovforslaget tilsigtede at gennemføre de obligatoriske ledsageforanstaltninger i reformen af den fælles landbrugspolitik, dvs. landbrug/miljøordningen og
skovbrugsordningen. Endvidere tilsigtede forslaget at videreføre og udbygge støtten til økologisk jordbrugsproduktion.

Af bemærkningerne fremgik det endvidere, at lovforslagets overordnede formål var at medvirke til udviklingen af et bæredygtigt dansk landbrug, hvor produktionen sker under etisk og miljømæssigt forsvarlige forhold. Lovforslaget var udformet på en sådan måde, at reglerne inden for rammerne af EF-bestemmelserne i videst muligt omfang skulle medvirke til at nå de målsætninger på landbrug/miljøområdet, der var kommet til udtryk især i vandmiljøplanen og handlingsplanen for en bæredygtig udvikling i landbruget og beretningen om en
bæredygtig landbrugsudvikling.

Lovforslaget indeholdt ifølge bemærkningerne følgende hovedelementer:

1) Tilskud til skovtilplantning skulle videreføres og udbygges med et 5-årigt tilskud til pleje af beplantningerne.

2) Tilskud til skovforbedrende foranstaltninger skulle videreføres inden for den nye lov.

3) Der skulle indføres tilskud til miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger, herunder nedsat brug af gødningsstoffer og plantebeskyttelsesmidler, og anden ekstensiv produktionsform.

4) Støtte til økologisk jordbrugsproduktion skulle videreføres inden for den nye lov og udbygges med et forhøjet
omlægningstilskud og med muligheden for et hektartilskud til opretholdelse af økologisk produktion.

Lovforslaget vedtaget med 103 stemmer (S, KF, V, SF, CD, RV og KRF) mod 6 (FP).
Partiernes ordførere
Henrik Dam Kristensen (S), Mariann Fischer Boel (V), Jens Peter Rønholt (KF), Birthe Hansen (SF), Niels Højland (FP), Hans Larsen-Ledet (RV), Svend Aage Jensen (CD) og Henning Lysholm (KrF)