Luk

Luk
Luk

Luk

L 224 Forslag til lov om ændring af lov om Københavns Fondsbørs og lov om en værdipapircentral.

Af: Industriminister Jan Trøjborg (S)
Samling: 1992-93
Status: Stadfæstet
Efter 1.beh henvist til Erhvervsudvalget (ERU).

Efter 2.beh direkte overgang til 3.beh.

Ved loven får pengeinstitutter, realkreditinstitutter og kreditinstitutter med særlig tilladelse adgang til at handle på Fondsbørsens elektroniske handelssystemer.

Loven indeholder endvidere en bemyndigelse til at fastsætte regler for fravigelse af alsidighedsprincippet, der foreskriver, at de handelsberettigede virksomheder skal indrettes på en sådan måde, at de kan handle alle typer værdipapirer med alle typer af kunder.

Endelig indeholder loven bemyndigelse til at undtage visse værdipapirer fra Københavns Fondsbørs' eneret.

Ifølge lovforslagets bemærkninger havde en henvendelse i efteråret 1992 fra bestyrelsen for Københavns Fondsbørs og det forhold, at der i november 1992 i EF var opnået fælles holdning til direktivforslaget om investeringsservice i forbindelse med værdipapirer, dannet baggrund for overvejelse om, i hvilket omfang realkreditinstitutter, pengeinstitutter og kreditinstitutter med særlig tilladelse skulle have adgang til at deltage i børshandelen.

Baggrunden for forslaget om, at de pågældende pengeinstitutter kunne deltage i børshandelen med alle børsnoterede papirer, havde været, at koncentrationen blandt børsmæglerselskaberne havde været stigende de senere år. Det kunne derfor være rimeligt på denne måde at bedre mulighederne for at få et større antal markedsdeltagere, der kunne deltage direkte i handelen på Københavns Fondsbørs. Samtidig kunne penge- og realkreditinstitutternes større egenkapital og værdipapirbeholdninger bidrage til, at der kunne påtages større forpligtelser på børsmarkedet, f.eks. i forbindelse med market-making, dvs. en handelsberettiget virksomhed, der forpligtede sig til kontinuert at stille købs- og salgspriser for visse værdipapirer til rådighed for markedet inden for nærmere fastsatte rammer.

Lovforslaget fik sin endelige udformning ved vedtagelsen af nogle ændringsforslag af redaktionel art stillet af industriministeren i udvalgets betænkning.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 127 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Erling Olsen (S), Pia Larsen (V), Kai Dige Bach (KF), Tommy Dinesen (SF), Kim Behnke (FP), Charlotte Enevoldsen (CD), Hans Larsen-Ledet (RV) og Merethe Due Jensen (KrF)