Luk

Luk
Luk

Luk

L 332 Forslag til lov om folkebiblioteker m.v.

Af: Kulturminister Jytte Hilden (S)
Samling: 1992-93
Status: Bortfaldet
Lovforslaget indeholdt følgende hovedpunkter:

1. Styring og finansiering af centralbibliotekerne blev foreslået overført fra amtskommunerne til staten.

2. Statens rolle i lånesamarbejdet i forhold til folkebiblioteksområdet blev præciseret.

3. På tilskudsområdet blev det foreslået at sammenlægge tre rådighedssummer til én udviklingspulje for folke- og skolebiblioteker for at muliggøre en mere målrettet indsats.

4. Der blev foreslået en ny bestemmelse om, at folkebibliotekerne burde bestræbe sig på at tilbyde elektroniske og audiovisuelle materialer.

5. Der blev endvidere foreslået en ny bestemmelse om, at folkebibliotekerne burde bestræbe sig på at tilpasse åbningstiderne til brugernes behov. En række af bestemmelserne i forslaget var ikke foreslået ændret i forhold til de gældende bestemmelser. Bl.a. bibeholdtes bestemmelsen om, at der kunne ktæves betaling for udlån af musikbærende materialer og videogrammer. Højesterets dom af 27. april 1993 præciserede, at udlån af musikværker mod vederlag måtte anses som udlejning, som krævede ophavsmandens samtykke. Dommen ville blive vurderet i forbindelse med revision af ophavsretsloven i folketingsåret 1993-94.

En række af bestemmelserne i lovforslaget var ikke ændret i forhold til de gældende bestemmelser. Bl.a. bibeholdtes bestemmelsen om, at der kunne kræves betaling for udlån af musikbærende materialer og videogrammer. Højesterets dom af 27. april 1993 præciserede, at udlån af musikværker mod vederlag måtte anses som udlejning, som krævede ophavsmandens samtykke. Dommen ville blive vurderet i forbindelse med revision af ophavsretsloven i folketingsåret 1993-94. Af bemærkningerne til lovforslaget fremgik det, at regeringen fra 1994 var indstillet på at afsætte flere midler til indkøb af bøger og andet egnet materiale inden for centralbiblioteksområdet. Regeringens mål var at afsætte ca. 6 mio. kr. til dette formål svarende til en stigning på godt 13 pct. i forhold til centralbibliotekernes daværende udgiftsniveau. Det kunne virke som en inspiration for kommunernes budgetlægning for de lokale folkebiblioteker.

På skolebiblioteksområdet forudsattes de væsentligste bestemmelser overført til folkeskoleloven i forbindelse med den igangværende revision af denne lov.

Det præciseredes endelig i bemærkningerne, at folkebibliotekerne burde skærpe opmærksomheden over for anvendelsen af materialevalgskriterierne, dvs. kvalitet, alsidighed og aktualitet.