Luk

Luk
Luk

Luk

R 1 Redegørelse i henhold til grundlovens § 38 for rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger.

Afgivet af: Statsminister Poul Schlüter (KF)
Samling: 1992-93
Status: Forhandlet
Andre medlemmer, der deltog i debatten: Svend Auken (S), Eva Fatum (S), Tove Lindbo Larsen (S), Søren Hansen (S), J. K. Hansen (S), Jens Jørgensen (KF), Baadsgaard (S), Aage Brusgaard (FP) og Nyrup Rasmussen (S).

Ministre: Statsministeren (Poul Schlüter) og udenrigsministeren (Ellemann-Jensen).

Under forhandlingen fremsattes følgende:

Forslag om motiverede dagsordener:

D 1. Af Lykketoft (S).

Fremsat ............... FF 165
Vedtaget ............... FF 326

D 2. Af Holger K. Nielsen (SF).

Fremsat ............... FF 215
Bortfaldet ............... FF 326

D3. Af Pia Kjærsgaard (FP).

Fremsat ............... FF 229
Bortfaldet ............... FF 326

D 1. Af Lykketoft (S):

»Idet Folketinget konstaterer, at den fortsat stigende arbejdsløshed stiller krav om en reel udvidet indsats i den økonomiske politik og en ny, aktiv kurs for at - styrke og støtte investeringer i nye erhvervsinitiativer, i bygningsvedligeholdelse og byfornyelse, i miljøforbedring og energibesparelser, - fremrykke offentlige investeringer i infrastruktur, - fremrykke og forbedre tilbudene til de arbejdsløse som en afgørende del af en arbejdsmarkedsreform, går Tinget over til næste sag på dagsordenen.«

D 2. Af Holger K. Nielsen (SF):

»Idet Folketinget konstaterer, at regeringens forslag til finanslov for 1993 er uegnet som udgangspunkt for en indsats mod arbejdsløsheden, fastslår Folketinget, at der er brug for en langt mere konstruktiv indsats gennem - fremrykning af investeringer - en markant øget uddannelsesindsats - bedre offentlig service inden for bl.a. børnepasning og ældreomsorg - løsning af miljøopgaver - en målrettet erhvervspolitik med brug af udviklingsprogrammer - bedre iværksætterstøtte og - en langt bedre fordeling af arbejdet.

Forslag om forringelser i de lediges levevilkår må tages af bordet.

Folketinget fastslår, at dette grundsynspunkt må være udgangspunktet for efterårets politiske forhandlinger.

Folketinget går herefter over til næste sag på dagsordenen.«

D 3. Af Pia Kjærsgaard (FP):

»Idet Folketinget udtaler, at regeringens tanker om afskaffelse af arbejdsløsheden er urealistiske, så længe Danmark opretholder en offentlig sektor af en helt uhørt størrelse og et rekordstort skatteniveau,

går Folketinget herefter over til næste sag på dagsordenen.«

Afstemning:

D 1 vedtaget med 109 stemmer (S, KF, V, SF, CD, RV og KRF) mod 8 (FP).

D 2 og D 3 var dermed bortfaldet.
Partiernes ordførere
Jakob Lindenskov (S), Mogens Lykketoft (S), Peter Brixtofte (V), Otto Steenholdt (V), Christian Overdal Aagaard (KF), Holger K. Nielsen (SF), Pia Kjærsgaard (FP), Mimi Jakobsen (CD), Marianne Jelved (RV), Flemming Kofod-Svendsen (KrF) og Óli Breckmann (UFG)