Luk

Luk
Luk

Luk

B 9 Forslag til folketingsbeslutning om Folketingets tilslutning til aftale af 12. oktober 1993 mellem regeringen og det færøske landsstyre om refinansiering i 1994 og kapitaltilførsel til færøske banker m.v.

Af: Finansminister Mogens Lykketoft (S)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Efter 1. beh henvist til Det Politisk-Økonomiske Udvalg (PØU).

Beslutningsforslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget pålægger regeringen hurtigst muligt med henvisning til rammeaftalen af 28. maj 1993 mellem den danske regering og Færøernes landsstyre om refinansiering af landskassens gæld m.v. at gennemføre den mellem regeringen og det færøske landsstyre indgåede aftale af 12. oktober 1993. Folketinget anmoder samtidig Folketingets Finansudvalg om en hurtig og velvillig behandling af Finansministeriets ansøgning af 13. oktober 1993, hvori Finansministeriet søger om Finansudvalgets tilslutning til, at der ydes Færøernes landsstyre et statslån i 1993 til indskud i de to store færøske banker til sikring af bankernes likviditet og solvens på i alt 1,3 mia. kr. gennem Finansieringsfonden af 1992.«

Af bemærkningerne til beslutningsforslaget fremgik det, at baggrunden for regeringens beslutning om at redde de to store banker - Sjóvinnubankin og Føroya Banki - var en anmodning fra Færøernes landsstyre. Den økonomiske krise på Færøerne medførte, at der fortsat måtte foretages ekstraordinært store hensættelser i de færøske banker. Hvis regeringen ikke greb ind, ville bankerne blive lukket med uoverskuelige følger for det færøske samfund.

Aftalens øvrige punkter, som indebar økonomiske forpligtelser for staten, ville blive indarbejdet i finansloven for 1994 eller senere bevillingslove.

Beslutningsforslaget vedtaget med 114 stemmer (S, KF, V, SF, CD, RV og KRF) mod 7 (FP).
Partiernes ordførere
Sonja Mikkelsen (S), Atli Dam (S), Svend Heiselberg (V), Óli Breckmann (KF), Anne Birgitte Lundholt (KF), Jes Lunde (SF), Kirsten Jacobsen (FP), Jørgen Estrup (RV) og Ole M. Nielsen (KrF)