Luk

Luk
Luk

Luk

F 9 Hvad kan regeringen oplyse om status for dansk Øststøtte og om sine planer for Øststøttens fremtidige sigte og struktur, herunder den administrative tilrettelæggelse, forholdet til modtagerlandene og samspillet med international Østbistand? administrative tilrettelæggelse, forholdet til modtagerlandene og samspillet med international Østbistand?

Til: Minister for udviklingsbistand Helle Degn (S)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Foretaget
Ministre: Miljøministeren (Svend Auken) og ministeren for udviklingsbistand (Helle Degn).

Under forhandlingerne fremsattes følgende:

Forslag om motiveret dagsorden:

D 12. Af Lotte Henriksen (S), Ahlmann-Ohlsen (KF), Charlotte Antonsen (V), Riishøj (SF), Peter Duetoft (CD), Lone Dybkjær (RV) og Ole M. Nielsen (KRF).

Fremsat ................ FF 2482
Vedtaget ................ FF2527

Fuld tekst:

D 12. Af Lotte Henriksen (S), Ahlmann-Ohlsen (KF), Charlotte Antonsen (V), Riishøj (SF), Peter Duetoft (CD), Lone Dybkjær (RV) og Ole M. Nielsen (KRF):

»Med det formål at bidrage til den demokratiske og økonomiske reformproces i Østlandene og udvikle de strukturer, der kan understøtte disse landes selvstændighed, opfordrer Folketinget regeringen til at forbedre indholdet i den danske Østbistand, herunder at udvide den miljømæssige indsats ud fra følgende retningslinjer:

- at administrationen og sagsbehandlingen gøres enklere og hurtigere,

- at den viden om Østbistand, der er samlet inden for forskningsmiljøer, folkelige organisationer, fagbevægelsen og erhvervslivet, anvendes i en forbedret evaluering af Øststøtten og i øvrigt udnyttes bedre og mere systematisk end hidtil,

- at der lægges større vægt på gennemførelse af projekter inden for erhvervs-, arbejdsmarkeds-, uddannelses- og socialpolitik,

- at de eksisterende eksportkreditordninger til Østeuropa smidiggøres, så disse kan stå mål med de øvrige vesteuropæiske ordninger. Der bør endvidere være mulighed for i særlige tilfælde at kunne pålægge eksportører til Østeuropa en øget selvrisiko,

- aktivt at deltage i det internationale samarbejde om bistand til reformerne i Østlandene og arbejde for rentelettede lån ved medfinansiering bl.a. af miljøprojekter via internationale finansielle institutioner.

Herefter går Tinget over til næste sag på dagsordenen.«

Afstemning:

D 12 vedtaget med 99 stemmer (S, KF, V, SF, CD, RV og KRF) mod 8 (FP).
Partiernes ordførere
Lotte Henriksen (S), Charlotte Antonsen (V), Niels Ahlmann-Ohlsen (KF), Søren Riishøj (SF), Annette Just (FP), Sonja Albrink (CD), Lone Dybkjær (RV) og Ole M. Nielsen (KrF)