Luk

Luk
Luk

Luk

L 111 Forslag til lov om bemyndigelse til optagelse af statslån.

Af: Finansminister Mogens Lykketoft (S)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Finansudvalget (FIU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Ved loven bemyndiges regeringen til at optage statslån på højst 950 mia. kr. Med loven ændres formen for bemyndigelse til et samlet gældsmaksimum, hvor der tidligere var givet bemyndigelse til at optage lån for et yderligere beløb ud over de tidligere bemyndigelser.

Loven samler desuden optagelsen af statslån i en samlet bemyndigelse. Hidtil har adgangen til at optage statslån været givet ved lånebemyndigelseslove for henholdsvis indenlandske og udenlandske lån.

Af bemærkningerne til lovforslaget fremgik det, at lånerammen på 950 mia. kr. dækkede den indenlandske og udenlandske statsgæld, som ultimo 1994 tilsammen skønnedes til 800 mia. kr. Hermed dækkede rammen statens forventede nettokasseunderskud og emissionskurstab i resten af 1993 og 1994. Rammen skulle tillige dække det maksimale træk på statens kortfristede udenlandske låneprogrammer, hvor der normalt var en uudnyttet ramme på 70 mia. kr.

Som følge af afdragsprofilen på statsgælden var der endvidere et behov for eventuel forhåndsfinansiering af afdrag på 30 mia. kr., som forfaldt i november 1994. Endelig var det hensigtsmæssigt med en reserve, der sikrede en tilstrækkelig fleksibilitet i låntagningen. Reserven blev anslået til 50 mia. kr.

Lovforslaget vedtaget med 114 stemmer (S, KF, V, SF, CD, RV og KRF) mod 7 (FP).
Partiernes ordførere
Pia Gjellerup (S), Svend Heiselberg (V), Knud Erik Kirkegaard (KF), Jes Lunde (SF) og Kim Behnke (FP)