Luk

Luk
Luk

Luk

L 187 Forslag til lov om ændring af straffeloven og lov om udgifterne i strafferetsplejen.

(Hæleri med hensyn til indsmugling af særlig grov karakter og afsoningsomkostninger m.v.).

Af: Justitsminister Erling Olsen (S)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget (REU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Ved loven ændres straffelovens hæleribestemmelser således, at også hæleri med hensyn til udbyttet fra groft smugleri kriminaliseres.

Endvidere ophæves strafafsoneres pligt til at betale afsoningsomkostningerne.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at det knyttede sig til den debat, der opstod under udvalgsbehandlingen i 1992-93 af lovforslaget om forebyggende foranstaltninger mod hvidvaskning af penge (se lovforslag nr. L 10, Årbog & Registre 1992-93, side 74). Under denne debat blev rejst spørgsmål om, hvorvidt hvidvaskning af udbyttet fra en overtrædelse af straffelovens § 289 om grov skattesvig i henhold til skattekontrolloven og grov indsmugling efter toldloven er strafbar efter dansk ret.

Det fremgik af Erhvervsudvalgets betænkning, at justitsministeren over for udvalget havde oplyst, at Justitsministeriet ville fremsætte forslag til ændring af straffeloven, således at bestemmelsen om hæleri (§ 284) blev udvidet til at omfatte hæleri med hensyn til indsmugling af særlig grov karakter, jf. straffelovens § 289. Justitsministeren havde videre oplyst, at det ville blive overvejet, hvorvidt straffelovens hæleribestemmelse tillige burde omfatte vinding, der hidrører fra skattesvig af særlig grov karakter.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at Justitsministeriet ikke havde villet stille forslag om kriminalisering af hæleri med hensyn til skattesvig af særlig grov karakter. Der blev i bemærkningerne redegjort for baggrunden herfor.

Lovforslaget vedtaget med 108 stemmer (S, KF, V, SF, CD, RV og KRF) mod 6 (FP).
Partiernes ordførere
Else Marie Mortensen (S), Svend Aage Jensby (V), Helge Adam Møller (KF), Ebba Strange (SF), Tom Behnke (FP), Sonja Albrink (CD) og Bjarne Ørum (RV)