Luk

Luk
Luk

Luk

L 191 Forslag til lov om ændring af lov om planlægning og lov om naturbeskyttelse.

(Beskyttelse af kystområderne).

Af: Miljøminister Svend Auken (S)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Miljø- og Planlægningsudvalget (MPU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

3. beh afbrudt og forsl henvist til Miljø- og Planlægningsudvalget (MPU).

Loven gennemfører nogle ændringer i lov om planlægning og i lov om naturbeskyttelse med henblik på at forbedre beskyttelsen af de danske kyster.

I lov om planlægning indsættes bestemmelser om en kystnærhedszone, hvor der gælder særlige regler for planlægningen. Bestemmelsen skal sikre, at landets kystområder bliver friholdt for bebyggelse og anlæg, som ikke er afhængige af kystnærhed.

I lov om naturbeskyttelse indsættes bestemmelser om fastlæggelse og udvidelse af strandbeskyttelseslinjen og klitfredningslinjen langs de åbne kyster. Der nedsættes en strandbeskyttelseskommission, der skal gennemgå de danske kyster med henblik på en landsdækkende fastlæggelse af de to beskyttelseslinjer.

Det fremgik af den skriftlige fremsættelsestale, at det åbne danske kystlandskab var en truet og begrænset ressource, og at lovforslaget blev fremsat som led i regeringens bestræbelser på at forbedre beskyttelsen af de danske kyster.

Med hensyn til ændringerne i lov om planlægning var der i store træk tale om en videreførelse af det hidtil gældende landsplandirektivs (det såkaldte kystcirkulæres) bestemmelser om beskyttelse af de åbne kyster med en tillempelse vedrørende beskyttelsen af de kystnære dele af byzonerne.

Med ophøjelsen af kystcirkulæret til lov var det regeringens ønske at understrege beskyttelsen af kysterne i planlægningen samt gennem folketingsbehandlingen at sikre en åben og demokratisk diskussion af planlægningskravene.

Lovforslaget vedtaget med 71 stemmer (S, SF, CD, RV, KRF og Bente Juncker (UP)) mod 45 (KF, V og FP).
Partiernes ordførere
Martin Glerup (S), Hanne Severinsen (V), Jens Jørgensen (KF), Steen Gade (SF), Aage Brusgaard (FP), Svend Aage Jensen (CD), Vibeke Grønbæk (RV) og Ole M. Nielsen (KrF)