Luk

Luk
Luk

Luk

L 248 Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsløshedsforsikring m.v.

(Indførelse af delefterløn m.v.).

Af: Arbejdsminister Jytte Andersen (S)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Arbejdsmarkedsudvalget (AMU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Fra den 1. januar 1995 bliver det muligt at gå på delefterløn. Ordningen henvender sig til personer mellem 60 og 66 år, som opfylder anciennitetskravet for at kunne gå på efterløn. For at kunne få delefterløn skal der være indgået en fast aftale med arbejdsgiveren om arbejdstiden. Denne skal mindst nedsættes med 1/4, og den skal mindst udgøre 12 timer i gennemsnit om ugen taget over en vis periode. Kompensationen udgør 82 pct. af 1/37 af højeste dagpenge pr. uge for hver time, arbejdstiden nedsættes. Ordningen er en del af arbejdsløshedsforsikringsloven, og den kan således kun anvendes af medlemmer af en arbejdsløshedskasse.

Loven indebærer herudover visse ændringer af 200-timers-reglen. Det vil bl.a. i begrænset omfang blive muligt at arbejde mere end 200 timer om året med fradrag i efterlønnen for arbejde ud over de 200 timer.

Lovforslaget var en udmøntning af en aftale indgået den 14. april 1994 mellem alle Folketingets partier om indførelse af delefterløn.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 121 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV, KRF og Bente Juncker (UP)).
Partiernes ordførere
Lone Møller (S), Else Winther Andersen (V), Pia Christmas-Møller (KF), Tommy Dinesen (SF), Ernst B. Schmidt (FP), Peter Duetoft (CD), Inger Marie Bruun-Vierø (RV) og Ole M. Nielsen (KrF)