Luk

Luk
Luk

Luk

L 69 Forslag til lov om normer for energieffektivitet i energiforbrugende udstyr.

Af: Energiminister Jann Sjursen ()
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Det Energipolitiske Udvalg (EPU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Lovens formål er at fremme udvikling og anvendelse af energieffektivt udstyr med henblik på begrænsning af energiforbruget og belastningen af miljøet. Loven omfatter alle former for energiforbrugende apparater m.v. Loven gælder dog ikke for brugt udstyr. Baggrund:

Forslaget til lov om normer for energieffektivitet i energiforbrugende udstyr var et væsentligt initiativ til opfølgning af »Energi 2000«.

Med »Energi 2000« blev der igangsat en lang række initiativer til effektivisering af energiforbruget og omlægning til en mere miljøvenlig energiforsyning med henblik på at nå den danske målsætning om en reduktion af landets samlede CO2-emission på 20 pct. i år 2005 i forhold til 1988-niveauet. En status i april 1993 viste imidlertid, at der ikke havde været den fortsatte og aktive opfølgning, som var nødvendig for at fastholde udviklingen.

Regeringen havde derfor sammensat en pakke af nye initiativer på energiområdet - »Energi 2000-opfølgningen«. Opfølgningen blev offentliggjort samtidig med fremsættelsen af de heri indeholdte forslag til lov om normer for energieffektivitet i energiforbrugende udstyr, forslag til lov om ændring af lov om elforsyning (Integreret ressourceplanlægning) og forslag til lov om ændring af lov om varmeforsyning (Begrænsning af elopvarmning m.v.).

Fastlæggelse af sådanne normer kunne ifølge lovforslagets bemærkninger effektivt begrænse energiforbruget for nyt udstyr. Samtidig skulle normer give mulighed for, at besparelser kunne slå igennem i forbrugerleddet inden for en kortere årrække i takt med udskiftning af den eksisterende apparatbestand.

Lovforslaget var udformet som en rammelov, som gav ministeren bemyndigelse til at fastsætte normer for nærmere angivne apparater og udstyr. Der skulle således over en nærmere angivet årrække foretages en kortlægning af apparatbestanden og udarbejdes de baggrundsanalyser, som var en forudsætning for, at der kunne udarbejdes konkrete effektivitetskrav inden for de enkelte områder. Der ville være tale om at fastsætte effektivitetskrav til væsentligt energiforbrugende udstyr inden for husholdningssektoren, handels- og servicesektoren og fremstillingserhverv.

Lovforslaget vedtaget med 111 stemmer (S, KF, V, SF, CD, RV og KRF) mod 8 (FP).
Partiernes ordførere
Ingrid Rasmussen (S), Peter Hansen-Nord (V), Christian Overdal Aagaard (KF), Søren Riishøj (SF), Kim Behnke (FP), Vibeke Grønbæk (RV) og Ole M. Nielsen (KrF)