Luk

Luk
Luk

Luk

L 95 Forslag til lov om tilbagelevering af kulturgoder, som ulovligt er fjernet fra et EU-medlemslands område m.v.

Af: Kulturminister Jytte Hilden (S)
Samling: 1993-94 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Kulturudvalget (KUU).

Efter 2. beh direkte overgang til 3. beh.

Ved loven gennemføres Rådets direktiv om tilbagelevering af kulturgoder, som ulovligt er fjernet fra en medlemsstats område, i dansk ret (93/7/EØF). Endvidere tilvejebringes der lovhjemmel for idømmelse af bødestraf for overtrædelse af Rådets forordning om udførsel af kulturgoder (3911/92/EØF).

Ifølge loven er det kulturværdiudvalget, som allerede fungerer i henhold til den gældende lov om sikring af kulturværdier i Danmark, der som den centrale myndighed skal sikre samarbejdet med andre landes myndigheder i sager om tilbagelevering. Det er også kulturværdiudvalget, der skal behandle sager om udførselstilladelse efter forordningen om udførsel af kulturgoder.

Af bemærkningerne til lovforslaget fremgik det, at vedtagelsen af direktivet og forordningen havde baggrund i gennemførelsen af det indre marked fra den 1. januar 1993. Det forhold, at der herefter ikke var grænsekontrol ved de indre grænser, havde medført frygt for, at der i højere grad ville ske krænkelser af de enkelte EU-landes ordninger for at hindre eksport af kulturgenstande af væsentlig betydning for det pågældende land. (For Danmarks vedkommende beskyttelsesordningen i lov nr. 332 af 4. juni 1986 om sikring af kulturværdier i Danmark). Direktivet og forordningen fastsatte regler, der skulle sikre bistand mellem medlemslandene på dette område. Direktivet vedrørte den bistand af administrativ og juridisk karakter, som et medlemsland skulle yde et andet medlemsland i de tilfælde, hvor en ulovlig eksport havde fundet sted eller der var begrundet mistanke herom.

Forordningen, der medførte pligt til at søge tilladelse til udførsel af bestemte kulturgenstande til lande uden for Fællesskabets toldområde, skulle skabe mulighed for, at toldvæsenet ved de ydre grænser kunne gennemføre en kontrol på et ensartet grundlag.

Lovforslaget vedtaget enstemmigt med 129 stemmer (S, KF, V, SF, FP, CD, RV og KRF).
Partiernes ordførere
Hanne Andersen (S), Bertel Haarder (V), Grethe Fenger Møller (KF), Pernille Frahm (SF), Pia Kjærsgaard (FP), Addi Andersen (CD), Lone Dybkjær (RV) og Merethe Due Jensen (KrF)