Luk

Luk
Luk

Luk

B 1 Indstilling fra Udvalget til Prøvelse af Valgene.

Af: ()
Samling: 1994-95
Status: 1. behandling/vedtaget
Ved Folketingets vedtagelse af indstillingen fra Udvalget til Prøvelse af Valgene godkendes de valg, der er afholdt i Danmark og på Færøerne. Desuden godkendes valget af de 175 kandidater i den danske valgkredsfortegnelse og de 2 kandidater i den færøske valgkredsfortegnelse.

På grundlag af Rigsombudsmandens foreløbige opgørelse af valget i Grønland godkendes endvidere de 2 kandidater, der er opført i den grønlandske valgkredsfortegnelse. Baggrund: Udvalgets betænkning indeholder en gennemgang af valget i Danmark, i Grønland og på Færøerne på grundlag af det af indenrigsministeren fremsendte materiale.

Udvalgets betænkning indeholder en gennemgang af valget i Danmark, i Grønland og på Færøerne på grundlag af det af indenrigsministeren fremsendte materiale.

For så vidt angår valget i Danmark, indeholder udvalgets betænkning en gennemgang af Indenrigsministeriets redegørelse vedrørende stemmesedlerne, valgbøgerne, fejl eller mangler ved valgbøgernes førelse, de valgbøgerne tilførte bemærkninger, ugyldige stemmer og brevstemmer, der ikke er taget i betragtning.

Endvidere indeholder udvalgsbetænkningen en gennemgang og kommentar vedrørende de 13 klager eller henvendelser, som udvalget havde modtaget vedrørende valghandlingen. Klagerne og henvendelserne gav ikke udvalget anledning til at foretage videre.

Indenrigsministeriets beregninger og opgørelser gav ikke udvalget anledning til særlige bemærkninger.

Der var efter det for udvalget oplyste ikke forhold, der kunne begrunde, at de valgte 175 kandidater ikke skulle være valgbare til Folketinget, jf. grundlovens § 30.

Det fremgik af Indenrigsministeriets skrivelse, at der ikke var modtaget nogen klage over folketingsvalget på Færøerne.

Fra Rigsombudsmanden i Grønland var fremsendt en foreløbig opgørelse over folketingsvalget, hvoraf det fremgik, hvilke kandidater der måtte anses for valgt. Der var ikke over for udvalget rejst tvivl om de 2 kandidaters valgbarhed, og udvalget benyttede derfor bestemmelsen i § 1, stk. 6, i Folketingets Forretningsorden, hvorefter der vedrørende medlemmer valgt i Grønland kan gøres indstilling til Tinget om godkendelse af den foreløbige opgørelse.

Beslutningsforslaget vedtaget enstemmigt med 147 stemmer.
Partiernes ordførere
Eva Bente Møller (KF)