Luk

Luk
Luk

Luk

B 116 Forslag til folketingsbeslutning om indførelse af et statskontrolleret økologisk tøjmærke.

Af: Jørn Jespersen (SF), Steen Gade (SF) og Anni Svanholt (SF)
Samling: 1994-95
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Miljø- og Planlægningsudvalget (MPU).

Beslutningsforslaget havde følgende ordlyd:

»Folketinget opfordrer regeringen til at foranstalte en sammenlignende, uafhængig undersøgelse af tekstilprodukter, som på det danske marked markedsføres som miljøvenlige, naturlige, økologiske el.lign., for på denne baggrund at optage forhandlinger med branchen, Forbrugerrådet og Tekstilarbejderforbundet om udformningen af et statskontrolleret økologisk tøj- og tekstilmærke.«

Det fremgik af bemærkningerne til beslutningsforslaget, at der i den senere tid var blevet markedsført tøj og tekstiler, der i forskelligt omfang levede op til et økologisk koncept. Forbrugerne havde imidlertid ingen mulighed for at vurdere, i hvor høj grad de enkelte varer levede op til en miljørigtig produktionsform. Der eksisterede derfor efter forslagsstillernes opfattelse et stigende behov for, at miljøbevidste forbrugere kunne få mulighed for hurtigt at finde frem til økologisk produceret tøj og tekstiler, og for at sikre ensartede og høje standarder for disse varer, så vildledning og plat kunne forhindres.

I Miljø- og Planlægningsudvalgets beretning over beslutningsforslaget tilkendegav miljø- og energiministeren, at han var indstillet på at gennemføre en uvildig undersøgelse af alle eksisterende mærkningsordninger inden for tekstilbranchen og at fortsætte et allerede påbegyndt arbejde med at etablere en EU-mærkningsordning på området.
Partiernes ordførere
Helen Beim (S), Bodil Thrane (V), Niels Langkilde (KF), Jørn Jespersen (SF), Aage Brusgaard (FP), Gunhild Husum (RV), Bent Hindrup Andersen (EL) og Lisbeth Arbøl (CD)