Luk

Luk
Luk

Luk

L 104 Forslag til lov om ændring af lov om ægteskabs indgåelse og opløsning.

(Frivillig parrådgivning).

Af: Justitsminister Bjørn Rømer Westh (S)
Samling: 1994-95
Status: Bortfaldet
Efter 1. beh henvist til Retsudvalget (REU).

Hensigten med lovforslaget var at indføre en almindelig adgang til frivillig parrådgivning, inden der meddeles separation eller skilsmisse, og at fastsætte en forbrugerbetaling på 500 kr. pr. rådgivningsforløb.

Det fremgik af den skriftlige fremsættelestale, at rådgivningsordningen var udformet i overensstemmelse med anbefalingerne fra en arbejdsgruppe under Civilretsdirektoratet, der i 1990-91 gennemførte en forsøgsordning med parrådgivning i Ringkøbing og Københavns
Statsamter.

Denne arbejdsgruppe blev nedsat i 1989 for at tilvejebringe et materiale, der kunne danne grundlag for en samlet vurdering af, hvorledes en frivillig rådgivningsordning ville virke i praksis.

Baggrunden var en ændring af ægteskabsloven i 1989, hvor den hidtidige obligatoriske mægling som en forudsætning for separation og skilsmisse blev afskaffet. I stedet blev der indsat dels en bestemmelse om mulighed for mægling ved præsten, dels en bestemmelse, der bemyndiger justitsministeren til at fastsætte regler om frivillig rådgivning af ægtefæller, inden der meddeles separation eller skilsmisse (se omtalen af lovforslag nr. L 36 i Årbog & Registre 1988-89, side 77).
Partiernes ordførere
Holger Graversen (S), Inge Dahl-Sørensen (V), Bendt Bendtsen (KF), Margrete Auken (SF), Pia Kjærsgaard (FP), Bjørn Elmquist (RV) og Søren Søndergaard (EL)