Luk

Luk
Luk

Luk

L 227 Forslag til lov om daghøjskoler og produktionsskoler m.v.

Af: Undervisningsminister Ole Vig Jensen (RV)
Samling: 1994-95
Status: Stadfæstet
Efter 1. beh henvist til Uddannelsesudvalget (UDU).

Efter 2. beh henvist til fornyet beh i Uddannelsesudvalget (UDU).

Loven ændrer styringsregler og finansieringsordninger for daghøjskoler og produktionsskoler.

Finansieringsreformen fastsætter det kommunale grundtilskud til 300.000 kr. om året til de to skoleformer. Statstilskuddet ydes som aktivitetsbestemte drifts- og bygningstilskud (taxametertilskud).

Produktionsskolerne tilbyder undervisning til unge under 25 år, der ikke har gennemført en ungdomsuddannelse. Daghøjskolernes undervisning skal være tilrettelagt for voksne kortuddannede.

Det fremgik af bemærkningerne til lovforslaget, at dets hovedformål var at tilvejebringe et mere hensigtsmæssigt lovgrundlag for daghøjskolernes og produktionsskolernes placering i det samlede voksen- og ungdomsuddannelsesbillede.

En prioritering af de kortuddannedes uddannelsesmuligheder skulle medvirke til at nedbringe den strukturelle arbejdsløshed. Som noget nyt skulle der derfor bl.a. tilbydes personer med behov for det undervisning, der styrker deres grundlæggende færdigheder i f.eks. læsning, skrivning, regning og edb.

Lovforslaget indebar en højere grad af statslig finansiering suppleret med kommunalt grundtilskud for at sikre såvel øget selvstændighed for skolerne med frit optag som fortsat lokal forankring.

Lovforslaget vedtaget med 61 stemmer (S, SF og RV) mod 6 (FP); 51 (V, KF og EL) stemte hverken for eller imod.
Partiernes ordførere
Poul Erik Dyrlund (S), Anders Mølgaard Jensen (V), Frank Dahlgaard (KF), Aage Frandsen (SF), Annette Just (FP), Dorit Myltoft (RV) og Bruno Jerup (EL)